Νιγηρία: Τουλάχιστον 19 νεκροί, 4.500 εκτοπισμένοι σε εθνοτικές επιθέσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιθέσεις κτηνοτρόφων της εθνότητας Φουλάνι εναντίον τριών κοινοτήτων στην κεντρική Νιγηρία αυτό το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν τον θάνατο 19 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 4.500, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

"Σύμφωνα με τον απολογισμό μας 19 άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν από ενόπλους, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι κτηνοτρόφοι Φουλάνι, σε επιθέσεις εναντίον τριών κοινοτήτων τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή", δήλωσε ο Κουμάι Μπαντού, μέλος της τοπικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Κάουρα της πολιτείας Καντούνα.

Ο Μπαντού πρόσθεσε ότι 4.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των επεισοδίων και ότι δύο προσφυγικοί καταυλισμοί δημιουργήθηκαν για να τους φιλοξενήσουν.

Οι επιθέσεις αυτές μοιάζουν με επιχείρηση αντιποίνων σε μια σύγκρουση μεταξύ μελών της εθνότητας Φουλάνι, μουσουλμάνοι στην πλειοψηφία τους, και της εθνότητας Ατακάρ, χριστιανοί στην πλειοψηφία τους.

Συγκρούσεις για εδαφικές διαφορές σημειώνονται συχνά σε αυτή την περιοχή μεταξύ των κτηνοτρόφων νομάδων Φουλάνι και των αγροτών Ατακάρ.

"Πιστεύουμε ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε σε απάντηση της δηλητηρίασης κοπαδιών από ντόπιους αγρότες γιατί αυτά καταπατούν τη γη τους", διευκρίνισε ο Μπαντού.

Το νότιο μέρος της πολιτείας Καντούνα, όπου σημειώθηκε η επίθεση, βρίσκεται στη Μεσαία Περιφέρεια, μια περιοχή μεταξύ του μουσουλμανικού βορρά και του χριστιανικού νότου της Νιγηρίας όπου καταγράφονται συχνά εντάσεις.

Εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, σκοτώθηκαν εκεί σε συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των εκλογών το 2011, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Δεκάδες άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες στη γειτονική πολιτεία Πλατό σε επεισόδια εθνοτικής βίας.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ