Ολλανδία: «Ραγίζει» η συναίνεση για πολιτικές λιτότητας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ολλανδία: «Ραγίζει» η συναίνεση για πολιτικές λιτότητας

Υπό την πίεση της συνεχούς επιδείνωσης της ολλανδικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 0,5% το 2013, η κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αρχίζουν να διερωτώνται εάν η επιθετική πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η πρόταση της ολλανδικής κυβέρνησης για πρόσθετες μειώσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ το 2014, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το όριο που επιβάλλει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, συναντά αυξανόμενη αντίθεση τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από το εργατικό κίνημα της χώρας.

Ο επικεφαλής του κρατικού Κέντρου Οικονομικού Προγραμματισμού της Ολλανδίας επί επτά έτη κ. Κεν Τόιλινγκ, ο οποίος αποχωρεί τον Απρίλιο, έγραψε μία έκθεση τον Μάρτιο, κατηγορώντας τους Ολλανδούς πολιτικούς ότι αγνοούν αυτό που αποτελεί κοινό τόπο για τους οικονομολόγους: ότι δηλαδή η μείωση των ελλειμμάτων είναι πολύ πιο επιζήμια κατά τη διάρκεια των «υφέσεων των ισολογισμών» —όπως η τρέχουσα— από ότι συνήθως. Ο κ. Τόιλινγκ δεν είναι ο μόνος οικονομολόγος στην Ολλανδία που αμφισβητεί τη λιτότητα, αλλά ήταν ο μόνος που είχε επιρροή στην πολιτική. Οι βασικοί αμφισβητίες της λιτότητας στα πανεπιστήμια και τις μεγάλες τράπεζες είχαν αποκλεισθεί όχι μόνο από τα όργανα που διαμορφώνουν τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά και από τα συμβουλευτικά όργανα των πολιτικών κομμάτων, τόσο των δεξιών όσο και των αριστερών.

«Δεν είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, βασικά όλα τα σημαντικά πολιτικά κόμματα έχουν αποδεχθεί τη λιτότητα», δήλωσε ο καθηγητής στο Εράσμιο Πανεπιστήμιο και αμφισβητίας της λιτότητας κ. Μπας Γιάκομπς. Η ολλανδική κεντρική τράπεζα είναι επίσης μεγάλος υποστηρικτής της λιτότητας. Ακόμη πιο σημαντικό, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι δεσμευμένα στις πολιτικές λιτότητας. Δύο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι που είχαν νεοκεϊνσιανές απόψεις εγκατέλειψαν το υπουργείο κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν για την επιβολή νέων φόρων και περικοπών το 2014, εμποδίζοντας την κυβέρνηση να προωθήσει τον προϋπολογισμό της στη Γερουσία, όπου δεν έχει την πλειοψηφία. Οι συζητήσεις μεταξύ της εθνικής ομοσπονδίας εργοδοτών και των εργατικών συνδικάτων για την εξεύρεση συμφωνίας για τον προϋπολογισμό ναυάγησαν λόγω της αντίθεσης των συνδικάτων σε περαιτέρω λιτότητα και το Εργατικό κόμμα που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό (μαζί με το κόμμα των Φιλελευθέρων) λέγεται ότι κλίνει στο να αναβάλει τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ