ΟΗΕ: Διορία μιας εβδομάδας στο Κονγκό για να λάβει μέτρα κατά των στρατιωτών βιαστών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΟΗΕ: Διορία μιας εβδομάδας στο Κονγκό για να λάβει μέτρα κατά των στρατιωτών βιαστών

Τα Ηνωμένα 'Εθνη έδωσαν χθες διορία μιας εβδομάδας στη ΛΔ Κονγκό για να λάβει μέτρα κατά των στρατιωτών δύο ταγμάτων του στρατού που κατηγορούνται για τουλάχιστον 126 βιασμούς το Νοέμβριο, δήλωσαν διπλωμάτες.

Το τελεσίγραφο έθεσε ο αρχηγός της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού, στη διάρκεια συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τον υπουργό Εξωτερικών της ΛΔ Κονγκό Ρέιμοντ Τσιμπάντα.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συνέλθει σήμερα για να ψηφίσει απόφαση για την ανάπτυξη μιας δύναμης επέμβασης η οποία θα βοηθήσει το στρατό στον πόλεμο κατά των ανταρτών στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.

"Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό έλαβε προειδοποίηση ότι οι πράξεις των στρατιωτών είναι απαράδεκτες και ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες", υπογράμμισε διπλωμάτης.

Τα Ηνωμένα 'Εθνη μέσω δυο επιστολών που απέστειλαν το Φεβρουάριο, είχαν ήδη απειλήσει την κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό να μη συνεργάζεται πλέον με τα συγκεκριμένα στρατεύματα εάν δε ληφθούν μέτρα για τους στρατιώτες που κατηγορούνται για τους βιασμούς αυτούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 126 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού στην πόλη Μινόβα, γύρω στις 20 Νοεμβρίου κατά την αναδίπλωση του στρατού λόγω της προέλασης των ανταρτών της Μ23. Πολλές λεηλασίες αναφέρθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Μινόβα.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στρατιωτική υποστήριξη του ΟΗΕ στον πόλεμό του κατά των ανταρτών στην ανατολική χώρα.

Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό έχει ευρέως επικριθεί για την αγριότητά του απέναντι σε πολίτες και για τη διαφθορά στις τάξεις του.

Τον Δεκέμβριο, δυο στρατιώτες συνελήφθησαν για βιασμό και επτά για λεηλασίες. 'Ομως, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κανένας βαθμοφόρος δε συνελήφθη και δεν υπήρξε καμία συνέπεια για τους συλληφθέντες.

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ