ΚΚE για Κύπρο: «Οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τα αντιλαϊκά μέτρα» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΚΚE για Κύπρο: «Οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τα αντιλαϊκά μέτρα»

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό για να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.

«Το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής αφορούσε στη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου για τα μονοπώλια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και δεν αφορούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον «ευρωμονόδρομο» και τα αντιλαϊκά μέτρα» επισημαίνει το ΚΚΕ, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενδογενή κρίση της Κύπρου ως προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε αναφορά σε «εισαγόμενη ή εξαγόμενη κρίση».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», τονίζει ότι η διαχείριση και η εξέλιξη της κρίσης επηρεάζεται από τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό των ζημιών, αλλά και για το ποιοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι «η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, περιπλέκει το πρόβλημα περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, απ' την αστική κυβέρνηση της Κύπρου».

«Δεν αποτελεί επίσης λύση υπέρ του λαού η θέση εντός ή εκτός ευρωζώνης, είτε η θέση εντός ευρωζώνης αλλά εκτός τρόικας» αναφέρει το ΚΚΕ ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ».

«Το Κυπριακό ζήτημα σήμερα οδηγείται σε ένα νέο «σχέδιο Ανάν», ίσως και σε ακόμα χειρότερη εκδοχή του. Συνολικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται πιο σύνθετη, ιδιαίτερα μετά από την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ και τις επιδιώξεις που εκδηλώθηκαν στην Αίγυπτο για την αναθεώρηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, στο φόντο των τουρκικών διεκδικήσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

« Η λεγόμενη αλληλεγγύη στην ΕΕ αποτελεί υποκρισία, γιατί οι σχέσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη είναι σχέσεις ανισοτιμίας και επιβολής του ισχυρότερου» αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «οι θεωρίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που αποδίδουν σε ανθελληνική εχθρότητα τη στάση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ή σε εχθρότητα κατά των χωρών του Νότου, καλύπτουν τις ευθύνες της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, καθώς 'ξεχνάνε'ότι η επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έγινε αφού πρώτα αποφασίστηκε και θεσμοθετήθηκε ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος κάθε χώρας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η εξέλιξη αυτή είχε χειροκροτηθεί από όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».

«Σήμερα η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιχειρεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες για την μετατροπή της νήσου σε ενεργειακό κέντρο, ενώ ο εργαζόμενος λαός θα βρεθεί στο κέντρο ταξικής επίθεσης από τους μονοπωλιακούς ομίλους» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει ότι «ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία», ο οποίος ταυτόχρονα είναι και «ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού» ενώ σε αυτόν «πρέπει να συσπειρωθούν οι λαοί και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, για να περάσει ο πλούτος που παράγεται στα δικά τους χέρια».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ