Στρατιώτες στέλνει η Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Στρατιώτες στέλνει η Γαλλία στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η Γαλλία έστειλε στρατιώτες της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, μετά την προέλαση των ανταρτών στο βόρεια πλευρά της πόλης.

«Στρατιωτικές δυνάμεις εστάλησαν για να εγγυηθούν την ασφάλεια του αεροδρομίου. Ο αερολιμένας είναι τώρα ασφαλής», είπε η ίδια πηγή.

Παράλληλα ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων Ρομέν Ναντάλ είπε πως το Παρίσι ζήτησε «απόψε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» μετά τις εξελίξεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι υπήκοοι καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς μια απομάκρυνση από τις εστίες τους «δεν ζητείται επί του παρόντος. Δεν υπάρχει άμεση απειλή. Είμαστε σε επαγρύπνηση». Το σχέδιο προστασίας των υπηκόων περιλαμβάνει πολίτες άλλων χωρών που θα το ζητήσουν, διευκρίνισε ο διπλωματικός εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας.

Σχεδόν 1.250 Γάλλοι ζουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην γαλλική αποικία στην καρδιά της Αφρικής, ενώ 250 Γάλλοι στρατιώτες έχουν τη βάση τους στη χώρα αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

«Δεν τίθεται θέμα ανάμιξης της Γαλλίας στις εσωτερικές υποθέσεις μιας χώρας, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ», πρόσθεσε ο Ναντάλ διευκρινίζοντας ότι το Παρίσι είχε επικοινωνία με την Αφρικανική Ένωση και τους περιφερειακούς οργανισμούς για να κατευνάσουν τις εντάσεις στη χώρα.

Οι αντάρτες του συνασπισμού Σελέκα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ανακοίνωσαν σήμερα ότι εισήλθαν στην πρωτεύουσα Μπανγκουί, ζητώντας από τις ένοπλες κεντροαφρικανικές δυνάμεις (Faca) να μην πολεμούν και καλώντας τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ να εγκαταλείψει την εξουσία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την προέλαση των ανταρτών, ήδη κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ