Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα... εκδικηθεί τον Κλήμη ΙΔ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα... εκδικηθεί τον Κλήμη ΙΔ

Ο Ιησουίτης πάπας Φραγκίσκος αντιστάθηκε στον πειρασμό να πάρει... εκδίκηση από τον Φραγκισκανό πάπα Κλήμη ΙΔ΄ ο οποίος είχε διατάξει τη διάλυση του τάγματος των Ιησουιτών το 18ο αιώνα.

Η Αδελφότητα του Ιησού, όπως είναι η επίσημη ονομασία του τάγματος, είναι ένα θρυλικό θρησκευτικό τάγμα, πασίγνωστο για τους πολλούς διανοούμενους και ιεραποστόλους του, οι οποίοι ορκίζονται υποταγή στον πάπα. Ωστόσο, κατά περιόδους οι σχέσεις του τάγματος με το Βατικανό υπήρξαν τεταμένες. Η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμα το 1773, όταν ο τότε πάπας Κλήμης ΙΔ΄ διέταξε τη διάλυση της Αδελφότητας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών που είχαν θορυβηθεί από την αυξανόμενη δύναμη και επιρροή των Ιησουιτών. Το τάγμα αποκαταστάθηκε το 1814 από τον πάπα Πίο Ζ΄.

Ο Φραγκίσκος είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά την εκλογή του, το βράδυ της Τετάρτης, ορισμένοι καρδινάλιοι αστειευόμενοι του πρότειναν να πάρει το όνομα Κλήμης ΙΕ. «Έτσι θα εκδικηθείς τον Κλήμη ΙΔ΄ που διέλυσε την Αδελφότητα του Ιησού», του είπε ένας από αυτούς.

Νωρίτερα πάντως είχε εξηγήσει ότι επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος για να τιμήσει τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, το πνεύμα λιτότητας που τον διείπε και την αφοσίωσή του στους φτωχούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ