Αυστραλία: Πολιτική αντιπαράθεση για τους προσωρινούς εργάτες - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Πολιτική αντιπαράθεση για τους προσωρινούς εργάτες

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, για τους προσωρινούς εργάτες που δέχεται η Αυστραλία.

Σε μια προσπάθειά της να αυξήσει τη δημοτικότητά της, η πρωθυπουργός ανακοίνωσε περιορισμούς στο ειδικό μεταναστευτικό πρόγραμμα, γνωστό ως "457 visa", που επιτρέπει σε εργοδότες να φέρουν ειδικευμένους από το εξωτερικό αν δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της Αυστραλίας.

«Πολλοί εργοδότες εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα αυτό και έφερναν προσωρινά ειδικευμένους από το εξωτερικό για να έχουν χαμηλό εργατικό κόστος, παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις αυτές με Αυστραλούς» είπε η κ. Γκίλαρντ και υποσχέθηκε πως στο μέλλον «μόνο όταν οι εργοδότες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό στην Αυστραλία θα τους δίνεται άδεια να φέρουν προσωρινά εργάτες από το εξωτερικό».

Η δήλωσή της αυτή, προκάλεσε την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ που την κατηγόρησε ότι «τα βάζει με τους ξένους». «Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται νόμιμα στην Αυστραλία και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας» είπε ο κ. 'Αμποτ.

Με τη σειρά της η κ. Γκίλαρντ κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν δικαιούται να ομιλεί αφού αυτός «επενδύει στον τρόμο έχοντας δαιμονοποιήσει τους πρόσφυγες».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. το 2011-2012 η Αυστραλία δέχθηκε 125.700 προσωρινούς εργάτες με την "457 visa" και πολλοί εργοδότες διαφωνούν με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι θα αποτελέσουν πλήγμα για την οικονομία.

Η αντιπαράθεση για τους προσωρινούς εργάτες έχει πάρει και προσωπικό χαρακτήρα.

Ο σκιώδης θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, είπε πως η πρωθυπουργός δεν θέλει τους ξένους εργάτες να παίρνουν τις δουλειές των Αυστραλών, αλλά υπεύθυνος τύπου στο γραφείο της είναι ο Σκωτσέζος Τζον Μακντέρναν (πρώην σύμβουλος του Μπλερ).

«Δεν υπήρχε Αυστραλός να κάνει αυτή τη δουλειά ή δεν ήθελε;» ρώτησε ο κ. Χόκι και συμπλήρωσε: «Πως πήρε την βίζα 457 ο κ. Μακντέρναν; Οι αρχές ασφαλείας έλεγξαν; Ο άνθρωπος αυτός είναι ξένος και έχει πρόσβαση σε κρατικά μυστικά;».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ