Ιστορική συμφωνία για την ειρήνη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολλοί αφρικανοί ηγέτες από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών υπέγραψαν την Κυριακή στην Αντίς Αμπέμπα, το πλαίσιο της ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και φιλοδοξεί να θέσει τέλος στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Οι αφρικανοί ηγέτες δεν είχαν καταφέρει να υπογράψουν τη συμφωνία τον περασμένο μήνα, εξαιτίας των διαφωνιών που προέκυψαν σχετικά με την ευθύνη της διοίκησης των ειρηνευτικών δυνάμεων που θα αναπτυχθούν στο Ανατολικό Κογκό και θα αναλάβουν τον έλεγχο από τις ένοπλες δυνάμεις που δρουν εκεί.

Οι ηγέτες από τη Μοζαμβίκη, τη Ρουάντα, την Τανζανία, τη Νότιο Αφρική, τη ΛΔ Κονγκό, τη Δημοκρατία του Κονγκό και το Νότιο Σουδάν, παρίσταντο στην υπογραφή της συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Ο ίδιος ο Μπαν χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, υποπγραμμίζοντας συνάμα πως «πρόκειται για την έναρξη μίας συνολικής προσέγγισης, που θα απαιτήσει μία πλήρη στράτευση» απ' την πλευρά των χωρών της περιοχής, προκειμένου να επανέλθει η ειρήνευση σε αυτήν την πλούσια σε μεταλλευτικές ύλες ζώνη και η οποία σπαράσσεται από πολυποίκιλες εξεγέρσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ