Αυστραλία: Σχεδιάζεται η ανατροπή της Γκίλαρντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Σχεδιάζεται η ανατροπή της Γκίλαρντ

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Εργατικού κόμματος φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να προωθήσουν ένα τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία με την ελπίδα να περισώσουν ότι είναι δυνατόν στην εκλογική αναμέτρηση του ερχόμενου Σεπτέμβρη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, που φέρεται φαβορί για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές, δήλωσε ότι η παράταξή του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει έναν πρωθυπουργό «έκπληξη» αφού τόσο η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ όσο και ο Κέβιν Ραντ -ο πρώην πρωθυπουργός που ενδέχεται να την αντικαταστήσει- «θεωρούνται αποτυχίες».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στελέχη του κόμματος έχουν καταφύγει στον υπουργό Εργασιακών Σχέσεων, Μπιλ Σιόρτεν, τον άνθρωπο που φέρεται ως μελλοντικός πρωθυπουργός, να μεσολαβήσει για να τερματιστεί η «παράλυση» της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα των Πράσινων ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική συμφωνία που είχαν με τους Εργατικούς δεν ισχύει πλέον γιατί «η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, τους πρόδωσε και τάχθηκε υπέρ των μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστήριξε πως το κόμμα των Πράσινων έχει «εξτρεμιστικές θέσεις» που θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Εργατικοί απειλούνται μα συντριβή και δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψής τους με την κ. Γκίλαρντ στην πρωθυπουργία.

Ουσιαστικά η δημοτικότητα του Εργατικού κόμματος Αυστραλίας αλλά και της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, έξι μήνες πριν τις εθνικές εκλογές και καθώς εντείνεται η φημολογία για πιθανή ανατροπή της από τον πρώην πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ.

Ο κ. Ραντ, που είχε ανατραπεί από την πρωθυπουργία από την κ. Γκίλαρντ και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, πέρσι να επιστρέψει στην ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης, διαψεύδει τα σενάρια επιστροφής του.

«Δεν με ενδιαφέρει η πρωθυπουργία» λέει, αλλά λίγοι τον πιστεύουν. Και η τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τον προτιμά για πρωθυπουργό ενισχύει την φημολογία ότι μπορεί να επιδιώξει την ανατροπή της πρωθυπουργού.

Πηγές που πρόσκεινται στον κ. Ραντ δήλωσαν σε μέσα ενημέρωσης πως τον Ιούνιο θα επιχειρηθεί η ανατροπή της κ. Γκίλαρντ.

Στελέχη του κόμματος δηλώνουν πως αν η «παραλυσία» διατηρηθεί έως τότε, τότε η παράταξη θα γνωρίσει πρωτοφανή συντριβή και ζητούν από τον κ. Σιόρτεν να μεσολαβήσει τώρα για να βρεθεί άμεση λύση.

Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι με αρχηγό τον κ. Ραντ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγούν ενώ άλλοι φοβούνται πως η αντιπολίτευση θα χρησιμοποιήσει τα όσα είχαν πει οι υποστηρικτές της κ. Γκίλαρντ κατά του πρώην πρωθυπουργού «για να τον εξοντώσουν».

Ως πιθανοί μελλοντικοί αρχηγοί αναφέρονται εκτός από τον κ. Σιόρτεν και οι Γκρεγκ Κόμπετ και Σάιμον Κριν.

Η τελευταία δημοσκόπηση Nielsen Poll, που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες του συγκροτήματος Φέρφαξ, δείχνει πως η δύναμη του Εργατικού κόμματος μειώθηκε πέντε μονάδες και περιορίστηκε στο 30%.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ