Νιγηρία: Η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή επτά εργαζομένων ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νιγηρία: Η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή επτά εργαζομένων ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας

Η ισλαμιστική οργάνωση Ανσάρου (Ansaru) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απαγωγή, χθες Κυριακή, επτά ξένων οι οποίοι εργάζονταν για τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρεία Setraco στη βόρεια Νιγηρία και μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ένας Έλληνας.

Σε ανακοίνωση που έστειλε σε πολλούς δημοσιογράφους με email, η οργάνωση ανακοινώνει πως "κρατάει επτά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων Λιβανέζους και ευρωπαίους συναδέλφους τους που εργάζονταν για τη Setraco".

Σύμφωνα με τη νιγηριανή αστυνομία, τέσσερις Λιβανέζοι, ένας Βρετανός, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός απήχθησαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε τη νύκτα του Σαββάτου προς την Κυριακή στο χωριό Τζαμά'αρέ, στην πολιτεία του Μπαουτσί (βόρεια Νιγηρία).

Η ανακοίνωση της Ανσάρου έχει συνταχθεί στα αγγλικά, μια γλώσσα που η οργάνωση έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρλεθόν, παρόλο που είχε εκφραστεί στη γλώσσα χάουσα, η οποία ομιλείται στη δυτική και την κεντρική Αφρική, για να αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή, το Δεκέμβριο, ενός γάλλου μηχανικού, του Φρανσίς Κολόμπ.

Η οργάνωση, η οποία θεωρείται φράξια της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, λέει πως πραγματοποίησε αυτή την απαγωγή "στη βάση των παραβιάσεων και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν έναντι της θρησκείας του Αλλάχ (...) από τις ευρωπαϊκές χώρες σε πολλά μέρη μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν και το Μαλί".

Η Ανσάρου είχε επικαλεσθεί την υποστήριξη της Γαλλίας στην ένοπλη επέμβαση που προετοιμαζόταν στο Μαλί και για να δικαιολογήσει την απαγωγή του Κολόμπ.

Σε μια δεύτερη παράγραφο, η Ανσάρου μοιάζει να απειλεί ότι θα πραγματοποιήσει κι άλλες επιθέσεις, όμως η σύνταξη είναι μπερδεμένη και το νόημα της φράσης δεν είναι σαφές.

Οι απαγωγές είναι συνηθισμένες στη Νιγηρία, την πιο πολυάνθρωπη χώρα της Αφρικής, με 160 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά επικεντρώνονται κυρίως στο Δέλτα του Νίγηρα, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της νότιας Νιγηρίας, και οι όμηροι τις περισσότερες φορές απελευθερώνονται έναντι λύτρων.

Ένας Βρετανός και ένας Ιταλός είχαν απαχθεί στο βορρά το 2011, καθώς κι ένας Γερμανός, το 2012, στην περιοχή του Κάνο. Οι απαγωγείς είχαν σκοτώσει αυτούς τους ομήρους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ