Σερβία: Το Δημοκρατικό Κόμμα διέγραψε τον πρώην υπουργό Βουκ Γέρεμιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Το Δημοκρατικό Κόμμα διέγραψε τον πρώην υπουργό Βουκ Γέρεμιτς

Η εκτελεστική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) αποφάσισε τη διαγραφή του πρώην υπουργού Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς. Η διαγραφή του Γιέρεμιτς αποτελεί αντίδραση στην άρνησή του να παραιτηθεί από βουλευτής. Η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε πρόσφατα ότι όλοι οι βουλευτές που κατείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση υπουργικό αξίωμα θα πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα την έδρα. Η απόφαση αυτή της Κ.Ε. λήφθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος Ντράγκαν Τζίλας, ο οποίος "χρέωσε" την ήττα στις βουλευτικές εκλογές "στην αναποτελεσματικότητα των πρώην υπουργών".

Στην ουσία, ωστόσο, πρόκειται για μία προσπάθεια του Τζίλας να επιβληθεί στο κόμμα, απομακρύνοντας όσους τον αμφισβητούν ή απειλούν την κυριαρχία του. Για τον ίδιο λόγο, πριν από δύο εβδομάδες, διαγράφηκε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ντούσαν Πέτροβις, που υπήρξε ιστορικό στέλεχος και είχε διατελέσει επί σειρά ετών γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Βουκ Γέρεμις δεν αντέδρασε ακόμη στην απόφαση διαγραφής του από το Δημοκρατικό Κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, με δεδομένο ότι η δημοτικότητα του στη Σερβία παραμένει υψηλή.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο Γέρεμιτς εξέφραζε τη δεξιά πτέρυγα, ενώ εξαιτίας της σκληρής στάσης του στα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο ζήτημα του Κοσόβου δεν ήταν και τόσο "αγαπητός" στο εξωτερικό. Η στάση του αυτή, ωστόσο, ενίσχυσε τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό και εκτιμάται ότι έχει πολλούς υποστηρικτές ακόμη και σε άλλους πολιτικούς χώρους, πέραν του σοσιαλδημοκρατικού όπου δραστηριοποιείται.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012, ο Βουκ Γέρεμιτς εκτελεί καθήκοντα προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η θητεία του διαρκεί έναν χρόνο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σερβία Βουκ Γέρεμιτς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ