Μάλι: Εγγραφο παρουσιάζει εμπλοκή της Αλ Κάιντα στην περιοχή-Συνεχίζεται η προέλαση του γαλλικού στρατού - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μάλι: Εγγραφο παρουσιάζει εμπλοκή της Αλ Κάιντα στην περιοχή-Συνεχίζεται η προέλαση του γαλλικού στρατού

Ο γαλλικός στρατός επιδιώκει να ασφαλίσει τις βόρειες ζώνες στο Μαλί, τις οποίες έχει θέσει υπό έλεγχο με τη συνδρομή των δυνάμεων της χώρας, κι ιδίως την περιοχή του Τεσάλιτ, στο βορειοδυτικό της άκρο, ανακοίνωσε σήμερα από το Παρίσι το επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.

Μετά την ταχύτατη προέλαση προς βορρά κατά τις πρώτες εβδομάδες της στρατιωτικής επέμβασης, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον «στη φάση της ασφάλισης» των θέσεών τους, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αρχηγείου συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των συντακτών.

Στην περιοχή του Τεσάλιτ, ένα από τα τελευταία ορμητήρια των ισλαμιστών ανταρτών, την οποία οι γαλλικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στις 8 Φεβρουαρίου, οι μονάδες της περιπολούν προκειμένου να ασφαλίσουν την ζώνη και να συλλέξουν πληροφορίες.

«Έχουμε εντοπίσει ορισμένους στόχους» των ανταρτών, εκ των οποίων κάποιοι επλήγησαν από αέρος. Οι δυνάμεις από το Μαλί και την Αφρική (που αριθμούν 4.300 οπλίτες, εκ των οποίων 1.800 από το Τσαντ) βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», «εμείς υποστηρίζουμε τις μονάδες του Μαλί που έχουν επωμισθεί τον έλεγχο του πεδίου», υπογράμμισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 200 εξόδους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, 50 εκ των οποίων για επιδρομές, ενώ εξουδετερώθηκαν δέκα αντάρτικοι στόχοι--όπως επιμελητειακές βάσεις, κέντρα εκγύμνασης, ή φορτηγάκια με προσαρμοσμένο οπλισμό, πρόσθεσε ο Μπιρκάρ.

Παράλληλα, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο με ημερομηνία του περασμένου Μαρτίου που εντοπίσθηκε στο Τιμπουκτού και δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, η ανταρτική ομάδα Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) προλείαινε το έδαφος για ν' αναλάβει την «διοίκηση» των ενόπλων επιχειρήσεων στο Μαλί.

Το κείμενο αυτό, δακτυλογραφημένο στα αραβικά και με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2012, ανακαλύφθηκε στα ερείπια ενός κτηρίου στο Τιμπουκτού, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την Aqmi ως κέντρο εκπαίδευσης και εμφανίζεται ως πρακτικό της συνόδου της 33ης συνέλευσης της οργάνωσης, προστίθεται στο άρθρο.

Στο κείμενο παρουσιάζεται ο επικεφαλής της Aqmi Αμπντελμαλέκ Ντρούκντελ -που είναι γνωστός επίσης με το όνομα Αμπού Μούσαμπ Άμπντελ Ουαντούντ--να συνομιλεί με άλλους πέντε διοικητές της οργάνωσης για την «αναγκαιότητα να καταρτισθεί ένα σχέδιο για την διοίκηση και τον έλεγχο του τζιχάντ» (ιερού πολέμου) στο βόρειο Μαλί, την ώρα που οι άλλες οργανώσεις Άνσαρ αλ Ντιν και το κίνημα των Τουαρέγκ ετοιμάζονταν να καταλάβουν τις τρεις μεγάλες πόλεις της περιοχής, Γκάο, Κιντάλ και Τιμπουκτού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το τέχνασμα να αφήνονται άλλες ισλαμιστικές ομάδες να δρουν στα πεδία των μαχών κι εν συνεχεία οι περιοχές που καταλαμβάνουν να τίθενται υπό τον έλεγχο της αλ Κάιντα αποτελεί κλασσική μέθοδο λειτουργίας της οργάνωσης αυτής, την οποία είχε θέσει σε εφαρμογή στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ