Στις 13 Φεβρουαρίου οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Στις 13 Φεβρουαρίου οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Έλμαρ Μαμαντιάροφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και τον ηγέτη του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού Αχμάντ Μουάζ Αλ Χατίμπ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της 49ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό του, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας- Ιταλίας- Αλβανίας για την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 13 Φεβρουαρίου, παρουσία και εκπροσώπου της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών, εκτός από το θέμα του αγωγού, συζητήθηκε η προοπτική διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και του τουρισμού, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος απεδέχθη πρόταση του κ. Μαμαντιάροφ να επισκεφθεί το Μπακού.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Αλ Χατίμπ, ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να τονίσει τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και να εκφράσει την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας την πάγια θέση της Ελλάδας, ότι η λύση του συριακού ζητήματος μπορεί να περιέλθει μόνο μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες και με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ανέδειξε δε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων και προστασίας της ασφάλειας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας, με έμφαση στην προστασία της ελληνορθόδοξης κοινότητας.

Η αμοιβαία βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στις συνομιλίες του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Μπαράκ και τον υφυπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνιελ Αγιαλόν, ενώ τέθηκαν, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν τρόπους ενίσχυσης και περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας- στην οικονομία και σε άλλους τομείς. Συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ο υπουργός Εξωτερικών, λίγο πριν από την αναχώρησή του, απόψε, από το Μόναχο με προορισμό το Παρίσι, όπου την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στο προσεχές διάστημα συνάντηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου, στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ