ΠΓΔΜ: Μείωση κατά 6,6% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας τον περασμένο χρόνο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΠΓΔΜ: Μείωση κατά 6,6% της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας τον περασμένο χρόνο

Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2012, για 16ο διαδοχικό μήνα, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στην ΠΓΔΜ, με το γενικό δείκτη να καταγράφει πτώση 8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 8,2%

β. Στη μείωση του δείκτη διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου κατά 8,8%

γ. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων- λατομείων κατά 1,9,%.

Εξάλλου, ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011, παρουσίασε μείωση 6,6%.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η κάθετη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας οφείλεται κυρίως στη μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό και κυρίως από την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κρίσης σε χώρες της Ε.Ε.

Η συνεχής πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση των εξαγωγών της χώρας θεωρούνται οι δύο βασικοί λόγοι της συρρίκνωσης της οικονομίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2012 (κατά 0,9% και 0,7% αντίστοιχα), ενώ το τρίτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 0,2%.Στα μέσα του Μαρτίου αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οικονομία της ΠΓΔΜ συρρικνώθηκε κατά 0,5% το 2012.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ