Αυστραλία: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι εθνικές εκλογές στην Αυστραλία. Μέτρα περικοπών προανήγγειλε η Τζ.Γκίλαρντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Στις 14 Σεπτεμβρίου οι εθνικές εκλογές στην Αυστραλία. Μέτρα περικοπών προανήγγειλε η Τζ.Γκίλαρντ

Εκπλήσσοντας τους πάντες η Αυστραλή πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, ανακοίνωσε ότι οι εθνικές εκλογές στην Αυστραλία θα διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου. Σπάζοντας την παράδοση ουσιαστικά έθεσε την χώρα σε προεκλογική εκστρατεία οκτώ μηνών, κάτι που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο.

Η τελευταία πιθανή ημερομηνία των εκλογών ήταν η 30η Νοεμβρίου του 2013. Η πρωθυπουργός εξήγησε πως δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών για να μπει η χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Σημειώνεται πως το Εργατικό Κόμμα κινδυνεύει να χάσει έως και 18 οριακές έδρες στις φετινές εκλογές, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην εφημερίδα «Financial Review». Μεταξύ αυτών των οριακών εδρών που κινδυνεύουν να χαθούν συγκαταλέγεται και η έδρα του Hindmarsh στη Νότια Αυστραλία, στην οποία εκλέγεται ο ομογενής Στιβ Γεωργανάς.

H δημοσκόπηση διεξήχθη από την JWS Research και δείχνει ότι στις 54 οριακές έδρες της χώρας παρατηρείται στροφή των ψηφοφόρων προς τον Συνασπισμό, της τάξης του 4,8%. Αν η δημοσκόπηση επαληθευτεί η δύναμη του Εργατικού Κόμματος στο νέο αυστραλιανό Κοινοβούλιο θα μειωθεί στους 54 βουλευτές, ενώ η δύναμη του Συνασπισμού θα αυξηθεί στους 91 βουλευτές.

Η πρωθυπουργός εκτιμά πάντως πως οι ψηφοφόροι θα διατηρήσουν την κυβέρνησή της στην εξουσία. «Η χώρα πρέπει να κυβερνάται και όταν έρθει η στιγμή θα γίνει και η προεκλογική εκστρατεία. Τώρα είναι η ευκαιρία να κατατεθούν προγράμματα και πολιτικές και όχι να επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως το Εργατικό κόμμα βρίσκεται στην εξουσία ως κυβέρνηση μειοψηφίας με τηνστήριξη των Πράσινων και ανεξάρτητων βουλευτών. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ρομπ Όακσοτ και Τόνι Γουϊντσορ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία της πρωθυπουργού λέγοντας ότι «η πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τα πάντα στον λαό και δεν αφήνει καμιά αβεβαιότητα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, που ήδη ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία, υποστήριξε πως η κ. Γκίλαρντ εξήγγειλε την ημερομηνία των εκλογών για να «σώσει» τη θέση της στην ηγεσία του Εργατικού κόμματος ενώ ο σκιώδης θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, σχολίασε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο «ώστε μα μη γίνει γνωστό το έλλειμμα του προϋπολογισμού».

Οι Πράσινοι με τη σειρά τους ζητούν οι εκλογές να διεξάγονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Στην ομιλία της η κ. Γκίλαρντ, προανήγγειλε νέες δραστικές περικοπές που θα περιλαμβάνει ο ετήσιος προϋπολογισμός.

«Πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού, θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα περικοπών» είπε η πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για να χρηματοδοτηθεί η παιδεία και άλλα προγράμματα, όπως αυτά για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που, κατά την κυβέρνηση, «έχουν προτεραιότητα».

Μιλώντας στο Εθνικό Κέντρο Τύπου, η κ. Γκίλαρντ άφησε να εννοηθεί ότι στόχος των περικοπών θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι υψηλόμισθοι, καθώς εστίασε την ομιλία της στην ανάγκη «δίκαιης κατανομής του εθνικού πλούτου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεσή της για πλεονασματικό προϋπολογισμό και ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατάσταση της αυστραλιανής οικονομίας.

Στην ομιλία της, η κ. Γκίλαρντ αναφέρθηκε στην ατζέντα της κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά, που είναι χρονιά εκλογών, ενώ αναφερόμενη στην προεκλογική εκστρατεία -που εγκαινίασε πρόωρα ο κ. 'Αμποτ- σχολίασε ότι «η κυβέρνηση κυβερνά. Δεν προπαγανδίζει».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ