ΠΓΔΜ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόταση του προέδρου της χώρας για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

ΠΓΔΜ: Νέος γύρος αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόταση του προέδρου της χώρας για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα επεισόδια του περασμένου Δεκεμβρίου

της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου του 2012, τα οποία σηματοδότησαν την κλιμάκωση της πολιτικής έντασης στη χώρα.Ο κ. Ιβάνοφ πρότεινε να ορίσει αυτός τον πρόεδρο της επιτροπής, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Πρότεινε, επίσης, η επιτροπή να αποτελείται από πέντε ακόμη μέλη: ένα μέλος να οριστεί από το πρόεδρο της χώρας, ένα από την κυβέρνηση, δύο μέλη να οριστούν από την αντιπολίτευση και ένα μέλος να είναι ξένος ειδικός, χωρίς δικαίωμα ψήφου, που θα προταθεί από τον πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Ιβάνοφ απέστειλε σχετικές επιστολές για την πρωτοβουλία του αυτή προς τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσι απέρριψε αμέσως την πρόταση, ενώ οι κ.κ. Γκρούεφσκι και Βελιάνοφσκι την αποδέχτηκαν.

Ο κ. Γκρούεφσκι απάντησε στον κ. Ιβάνοφ αναφέροντάς του ότι αποδέχεται την πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής, παρά τις ενστάσεις που έχει για το γεγονός ότι η κυβέρνηση καλείται να ορίσει ένα μέλος και η αντιπολίτευση δύο. Ο κ.Γκρούεφσκι διατύπωσε ακόμη αμφιβολία για τη συμμετοχή ξένου ειδικού στην επιτροπή που προτείνει ο κ. Ιβάνοφ, σημειώνοντας ότι ο διεθνής παράγοντας δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται σε εσωτερικά θέματα.

Παράλληλα, ο κ. Γκρούεφσκι, στην απαντητική του επιστολή προς τον κ. Ιβάνοφ, επισημαίνει το γεγονός ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι απέρριψε αμέσως την πρόταση για σύσταση επιτροπής, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι αποδεικνύει ότι στόχος του αρχηγού της αντιπολίτευσης είναι να προκαλέσει χάος στη χώρα για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Την πρόταση του κ. Ιβάνοφ για σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα στις 24 Δεκεμβρίου χαιρέτισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Πέταρ Στάνο, εκπροσώπου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωσή της για την τοποθέτηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνει ότι η αντιπολίτευση χαιρετίζει τις προσπάθειες του Επιτρόπου κ. Φούλε για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ, ωστόσο θεωρεί ότι η μοναδική λύση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο αρχηγός του SDSM, σε αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε χθες το βράδυ η αντιπολίτευση στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου της ΠΓΔΜ για σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τα γεγονότα στα τέλη του περασμένου χρόνου, επανέλαβε ότι είναι γνωστό στους πάντες πως η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα επεισόδια στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να συσταθεί καμία επιτροπή για να διερευνήσει τα αυτονόητα.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2013, η ασφάλεια της Βουλής και αστυνομικοί απομάκρυναν βίαια τους βουλευτές της αντιπολίτευσης από το Κοινοβούλιο. Αμέσως μετά, η αντιπολίτευση, υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ, ζητώντας- μεταξύ άλλων- πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έχει κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε τα επεισόδια στη Βουλή, ώστε να τα αξιοποιήσει υπέρ της και να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ