Την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, ενέκρινε σήμερα το Eurogroup - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, ενέκρινε σήμερα το Eurogroup

Την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δις. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup. Από το ποσό αυτό τα 7,2 δις. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τα 2 δις. ευρώ τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της ευρωζώνης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναπροσαμογή των τιμών του φορολογικού ρεύματος. Πρόσθεσε, δε, ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση την απλοποίηση της φορολογίας επί των εισοδημάτων, την προσεχή άνοιξη.

Από πλευράς του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε, ότι μετά τη θετική εισήγηση της Τρόικας, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, όπως δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ορισμένων σημαντικών μέτρων. Τόνισε, στη συνέχεια, ότι ο διαγνωστικός έλεγχος για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει σημειώσει πρόοδο και ότι η σχετική έκθεση θα ολοκληρωθεί όταν υπογραφεί το Μνημόνιο. Ο Ζ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η τελική συμφωνία για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας αναμένεται το Μάρτιο και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι, βραχυπρόθεσμα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος, ο Ζ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι το Eurogroup παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την καταπολέμησή του, και κάλεσε τις κυπριακές αρχές να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία. Όπως ανέφερε, δε, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, οι περισσότεροι υπουργοί οικονομικών έθεσαν το ζήτημα αυτό, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, λαμβάνει το χαρακτήρα «προαπαιτούμενου» για την οριστικοποίηση του προγράμματος στήριξης της Κύπρου.

Εξάλλου, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εξέλεξαν σήμερα ως νέο πρόεδρο του Eurogroup, τον υπουργό οικονομικών της Ολλανδίας, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Όπως παραδέχτηκε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, η εκλογή του Γ. Ντάισελμπλουμ δεν ήταν ομόφωνη, καθώς ενστάσεις διατύπωσε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Γ. ΝΤάισελμπλουμ είναι υπουργός χώρας με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα, ο Ζ. Γιούνκερ απάντησε σε αυστηρό ύφος ότι δεν δέχεται διακρίσεις και υποδιαιρέσεις στην ευρωζώνη, μεταξύ χωρών με τρία ΑΑΑ, μεταξύ ενάρετων χωρών του Βορρά και λιγότερο ενάρετων χωρών του Νότου.

"Στην ευρωζώνη είμαστε όλοι ένα. Όλες οι χώρες είναι ενάρετες και εύχομαι όλες οι χώρες να αποκτήσουν τρία Α", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια ερώτηση, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι ως σοσιαλιστής πολιτικός, η αλληλεγγύη αποτελεί βασική προτεραιότητά του και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί για το συνδυασμό αλληλεγγύης και δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενότητας της ευρωζώνης και όπως και ο προκάτοχός του, τάσσεται κατά των «τεχνιτών» διαιρέσεων των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Κάνοντας ένα γενικό απολογισμό της οχτάχρονης θητείας του, ως πρόεδρος του Eurogroup, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Έμαθα να αγαπώ περισσότερο την Ευρώπη. Θαυμάζω τις απίστευτες προσπάθειες της Ελλάδας, για την οποία θρέφω θαυμασμό και αγάπη». Παράλληλα, αναγνώρισε τις προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, διότι, όπως είπε, η Ελλάδα ικανοποίησε τις προαπαιτούμενες δράσεις. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σχετικά με την αποχώρηση του Ζ. Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup, o Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τον ευχαρίστησε, εκ μέρος του ελληνικού λαού, γιατί «καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη». «Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο Γ. Στουρνάρας.

Τέλος, ερωτηθείς για τον Γ. Ντέισελμπλουμ, ο Γ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό», λέγοντας ότι παρουσίασε ένα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο όραμα για την ευρωζώνη, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πειθαρχία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ