Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στους Κούρδους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ερντογάν: Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στους Κούρδους

Τη δήλωση πως η κυβέρνησή του δεν θα υποκύψει ποτέ στους μαχητικούς Κούρδους έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπορέσουν να φέρουν πιο «κοντά» τις δύο πλευρές.

Στα τέλη της περυσινής χρονιάς, αξιωματούχοι των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών άρχισαν συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν για το πώς θα τερματιστεί μια εξέγερση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους αφότου οι πιστοί σ' αυτόν αντάρτες πήραν τα όπλα το 1984.

Οι συνομιλίες επικρίθηκαν σφοδρά από εθνικιστικούς κύκλους που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι μαλακώνει τη στάση της έναντι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) του Οτζαλάν, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

«Ουδείς μπορεί να μας κάνει να υποκύψουμε. Δεν κάναμε πίσω μπροστά σε καμιά επίθεση, δεν θα κάνουμε κανένα βήμα πίσω», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο της Άγκυρας.

«Η βία και η τρομοκρατία δεν έφεραν σ' αυτή τη χώρα τίποτε άλλο από πόνο, αίμα και δάκρυα. Πιστέψτε με, έχουμε ένα στόχο: αυτός είναι να σταματήσουμε τα δάκρυα των μητέρων», τόνισε. «Είμαστε επιφυλακτικοί, προσεκτικοί, αλλά ελπίζουμε».

Οι συνομιλίες επισκιάσθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τους εν είδει εκτελέσεων φόνους τριών κουρδικής καταγωγής ακτιβιστριών στο Παρίσι, για τους οποίους ο Ερντογάν υποστήριξε πως μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μέσα στο PKK ή προσπάθεια εκτροχιασμού των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το PKK κατηγόρησε στοιχεία στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους ή ξένες δυνάμεις και ο Οτσαλάν δημοσιοποίησε χθες Δευτέρα μια έκκληση μέσω του αδελφού του προς τη γαλλική αστυνομία να εξιχνιάσει τους φόνους. Όμως δεν έδωσε καμιά ένδειξη ότι οι φόνοι θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ