Ιταλία: Το 2012 ήταν «η χειρότερη χρονιά για την αγορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το 2012 πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως η χειρότερη χρονιά για την αγορά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα» στην Ιταλία, αναφέρει η ένωση εμπόρων Confcommercio. Η μείωση της κατανάλωσης σύμφωνα με την Confcommercio τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση ανήλθε σε 2,9%.

«Η οικονομική κρίση είναι ακόμη εδώ. Δύσκολα θα μπορέσουν να φτάσουν, στο άμεσο μέλλον, μηνύματα που να δείχνουν ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση», προσθέτει η εμπορική ένωση της Ρώμης.

Το κύριο στοιχείο, σύμφωνα με την Confcommercio, είναι ότι «οι ιταλικές οικογένειες συνεχίζουν να θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνεται και, κατά συνέπεια, μπαίνει ουσιαστικό φρένο στην αγοραστική ισχύ».

Στο μεταξύ το ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat ανακοίνωσε ότι ο λόγος ελλείμματος προς το ΑΕΠ τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 παρουσίασε μείωση: από το 4,2% της αντίστοιχης περιόδου του 2011 περιορίσθηκε στο 3,7%.

Το Istat όμως υπογραμμίζει ότι η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογικής πίεσης και, κατά κύριο λόγο, στον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας IMU, που θεσπίστηκε πέρυσι από την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι.

Ο φόρος αυτός, όπως προέτρεψε σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες, θα έπρεπε να «τύχει μιας πιο βαθμιαίας εφαρμογής, λαμβανομένων υπόψη και των εισοδημάτων των πολιτών».

(AΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ