Κόσοβο: Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν οι Σέρβοι που συνελήφθησαν στην Γκρατσάνιτσα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κόσοβο: Αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν οι Σέρβοι που συνελήφθησαν στην Γκρατσάνιτσα

Αφέθηκαν ελεύθεροι, αργά χθες το βράδυ, από τη φυλακή της Πρίστινας οι δέκα Σέρβοι του Κοσόβου που συνελήφθησαν στις 7 Ιανουαρίου (ημέρα των Χριστουγέννων με το παλαιό ημερολόγιο) στην Γκρατσάνιτσα και σήμερα θα εμφανιστούν ενώπιον του πλημμελειοδικείου της Πρίστινας, δήλωσε ο συνήγορός τους Ντέγιαν Βάσιτς. Οι εννέα νεαροί Σέρβοι από το βόρειο Κόσοβο και ένας από τη Γκρατσάνιτσα κατηγορούνται για διατάραξη της δημόσιας τάξης και της ειρήνης και μη συμμόρφωση στις εντολές της αστυνομίας και η δίκη τους θα συνεχιστεί σήμερα.

Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος μετέβη στο Κόσοβο για να παραστεί στη Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στη μονή Γκρατσάνιτσα και προσπάθησε να επισκεφθεί τους συλληφθέντες, αλλά δεν του επιτράπηκε και του ζητήθηκε να εγκαταλείψει το Κόσοβο, δήλωσε πως το γεγονός ότι οι Σέρβοι αφέθηκαν χθες ελεύθεροι αποδεικνύει ότι η Πρίστινα ήθελε να προκαλέσει την ημέρα της μεγάλης γιορτής.

Ο κ. Βούλιν τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα μετά το συμβάν αυτό πρέπει να εξετάσει καλά αν μπορεί να στηρίζει ανεπιφύλακτα τους θεσμούς που συλλαμβάνουν παιδιά μόνον επειδή είναι Σέρβοι.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα, η διεθνής κοινότητα να κατανοήσει γιατί απαγορεύθηκε στον πρόεδρο της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, η επίσκεψη στην Γκρατσάνιτσα και γιατί ο ίδιος είχε τόσα προβλήματα κατά την παραμονή του στο Κόσοβο.

Τη σύλληψη των Σέρβων μετά τη Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία στην Γκρατσάνιτσα καταδίκασε οξύτατα ο αρχηγός του ισχυρότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Αυστρία, Χανς Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος έκανε λόγο για εκφοβισμό ορθόδοξων χριστιανών.

"Η ελευθερία της πίστης σε εμάς είναι αυτονόητη, αλλά στο Κόσοβο η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική" επισήμανε ο κ. Στράχε και πρόσθεσε ότι "υπό ύποπτες συνθήκες" με αφορμή τη Λειτουργία των Χριστουγέννων συνελήφθησαν εννέα χριστιανοί.

Ο κ. Στράχε είπε ότι στόχος της εκτελεστικής εξουσίας στον Κόσοβο ήταν, με την ενέργεια αυτή, να εκφοβίσει τους Σέρβους ορθόδοξους πιστούς και πρόσθεσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αστυνομικοί του Κοσόβου προκαλούν τους Σέρβους και κάνουν χρήση βίας.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ