Σερβία: Η ένταξη στην ΕΕ και η ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα παραμένουν βασικοί στόχοι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Η ένταξη στην ΕΕ και η ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα παραμένουν βασικοί στόχοι

Η προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον, τη Μόσχα, το Πεκίνο και άλλους διεθνείς εταίρους παραμένουν οι βασικές προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής για το 2013, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός της σερβικής κυβέρνησης Ιβάν Μρκιτς. "Οι Βρυξέλλες παραμένουν προτεραιότητά μας- αυτό είναι γνωστό- αλλά έχουμε επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τη Μόσχα και τους τελευταίους μήνες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μρκιτς σε συνέντευξή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι, παράλληλα με την ένταξη στην ΕΕ, το βασικό εθνικό ζήτημα για τη Σερβία είναι η επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας, οι εταίροι της χώρας του από την ΕΕ και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν δει ότι το Βελιγράδι είναι σοβαρό και αποτελεσματικό στις κινήσεις του σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία.

Ο κ. Μρκιτς απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις για το αν θα δοθεί στη Σερβία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας στην ΕΕ, το τρέχον εξάμηνο. Ανέφερε, ωστόσο, ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφήνουν χώρο για αισιοδοξία.

"Επί της ουσίας δεν έχω διαβάσει καλύτερες συστάσεις και προτάσεις, μέχρι στιγμής, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Νωρίτερα, είχαν συνεχώς μία εκβιαστική προσέγγιση, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρβος υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο κ. Μρκιτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του θα έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε "ουσιαστικές και χρήσιμες" τις πρόσφατες συνομιλίες που είχε με τη Χίλαρι Κλίντον στο Βελιγράδι.

Ο κ. Μρκιτς εμφανίστηκε επίσης βέβαιος ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το γεγονός ότι το ζήτημα της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με "ειδικό τρόπο" και ότι θα έχει περισσότερη κατανόηση για τις σερβικές θέσεις, τις οποίες και χαρακτήρισε λογικές, προς το συμφέρον των Αλβανών του Κοσόβου και στο πλαίσιο της σερβικής δέσμευσης για συνέχιση των συνομιλιών με την Πρίστινα.

Σχετικά με τις σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα, ο Σέρβος υπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία θα υπογράψουν σύντομα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της επικείμενης συνάντησης των επικεφαλής των δύο κρατών.

Ο κ. Μρκιτς επιβεβαίωσε με την ευκαιρία αυτή ότι σχεδιάζεται επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι με αφορμή την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream", αν και όπως διευκρίνισε τίποτα δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, όπως τόνισε, η πρόσκληση προς τον κ. Πούτιν είναι ανοιχτή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ