Η Μόσχα πιέζει τoν Άλ Άσαντ να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Μόσχα πιέζει τoν Άλ Άσαντ να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση

Η Μόσχα πιέζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς η Ρωσία και σύμμαχος της Συρίας δραστηριοποιείται σε διπλωματικό επίπεδο για μία διέξοδο στην συριακή κρίση.

Μία ημέρα πριν από την άφιξη στη Μόσχα του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι και την επομένη της επίσκεψης του σύρου υφυπουργού Εξωτερικών Φαϊσάλ Μοκντάντ, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησής του με τη συριακή αντιπροσωπεία: "Απευθύναμε έντονη προτροπή, όπως το κάνουμε εδώ και μήνες, προς το συριακό καθεστώς να καταβάλει το μέγιστο των προσπαθειών για να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση".

Αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του Λαχντάρ Μπραχίμι στη Μόσχα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει τη διαμόρφωση "μίας συνολικής οπτικής που θα περιλαμβάνει τις απόψεις και των δύο πλευρών" στη συριακή σύρραξη.

Η Ρωσία έχει προβάλει το βέτο της, μαζί την Κίνα, σε όλα τα σχέδια καταδικαστικών για το καθεστώς της Δαμασκού αποφάσεων που έχουν παρουσιασθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα άνοιγαν τον δρόμο για νέες κυρώσεις ή και την προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Η Μόσχα αρνείται ότι υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ, το οποίο προμηθεύει με όπλα, και δηλώνει ότι υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και ανησυχεί για την τρομοκρατία.

Αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο πρόσφατα για την ύπαρξη κάποιου είδους συμφωνίας ανάμεσα σε Ρώσους και Αμερικανούς για τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ μέχρι το τέλος της θητείας του το 2014, η πληροφορία διαψεύσθηκε από τη ρωσική διπλωματία.

Στις 22 Δεκεμβρίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι κατά τις εκτιμήσεις του, καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν θα νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και ότι η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι σε θέση να πείσουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, ακόμη και αν το προσπαθήσουν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ