Bοσνία: «Οι Σέρβοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το παρελθόν για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας» - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Bοσνία: «Οι Σέρβοι πρέπει να αντιμετωπίσουν το παρελθόν για να βελτιωθούν οι σχέσεις μας»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς έστειλε από την Μπάνια Λούκα αποδεκτά μηνύματα, αλλά για τη θεμελιώδη αναβάθμιση των σχέσεων Σερβίας -Βοσνίας είναι απαραίτητο οι Σέρβοι ηγέτες να αντιμετωπίσουν το παρελθόν, εκτίμησε ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. "Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προς περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων. Η Βοσνία και η Σερβία είναι δύο γειτονικές χώρες, οι λαοί τους ζουν μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλο και έχουν ξεκάθαρα συμφέροντα να διορθώσουν τις σχέσεις. Και οι ηγέτες των δύο χωρών, οι πρόεδροι των δύο χωρών, πρέπει να βοηθήσουν το λαό να προχωρήσει στην εξυγίανση των σχέσεων" δήλωσε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

Το μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης είπε ότι θα τον χαροποιούσε αν ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς βοηθούσε το σερβικό λαό να κοιτάξει πίσω, να αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη και στη συνέχεια να προσέχει τι λέει για τη Βοσνία.

Η Σερβία δεν επέδειξε ποτέ πραγματική ετοιμότητα να περάσει από κάθαρση γι αυτά που διέπραξε η σερβική πλευρά στους πολέμους της δεκαετίας του 1990, εκτίμησε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Σρεμπρένιτσα.

"Ολόκληρη η Σερβία έπρεπε να δει το βίντεο με τα όσα διέπραξαν οι 'Σκορπιοί'. Εκτελούσαν άντρες και παιδιά κι αυτό έγινε 8000 φορές" ανέφερε ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς σημειώνοντας ότι όταν κάποιος αρνείται κάτι τέτοιο, τότε καθιστά αδύνατη τη βελτίωση των σχέσεων.

"Πρέπει να επιδεικνύεται κατανόηση, συμπόνοια γι' αυτό ή να επιλέγεται η σιωπή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιλέγεται η άρνηση των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων" εκτίμησε.

"Αυτό πρέπει να κάνουν επιτέλους οι Σέρβοι ηγέτες και όχι να λένε ότι η Βοσνία -Ερζεγοβίνη αφανίζεται σήμερα, το 2012, μπροστά στα μάτια τους. Αυτό στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη δεν γίνεται αντιληπτό ως ανησυχία και φιλικό μήνυμα, αλλά ως κυνισμός" ανέφερε ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας. Αν αλλάξει η σχέση και η ρητορική, τότε σίγουρα θα ακολουθήσει θετική απάντηση του Σαράγεβο, είπε.

Ο κ. Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι δεν κατηγόρησε τον πρόεδρο της Σερβίας, επειδή επισκέφθηκε πρώτα την Μπάνια Λούκα, όπου είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και όχι το Σαράγεβο.

"Έχει δικαίωμα γι' αυτό. Μόνο νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να έρθει πρώτα στο Σαράγεβο, στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, και μετά να μεταβεί στην Μπάνια Λούκα" υπογράμμισε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ