Βοσνία: Πρόταση μομφής των κομμάτων πλειοψηφίας κατά της Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βοσνία: Πρόταση μομφής των κομμάτων πλειοψηφίας κατά της Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας

Οι αρχηγοί των τεσσάρων κομμάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Κροατο- Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης συμφώνησαν, σε συνάντηση στο Μόσταρ, να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της κροατο-μουσουλμανικής οντότητας και να ανοίξουν έτσι τη διαδικασία ανασχηματισμού της. Οι πρόεδροι της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας -Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς, της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ 1990) Μπόζο Λιούμπιτς, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και της Συμμαχίας για ένα καλύτερο μέλλον (SBB) Φαχρουντίν Ράντοντσιτς ανέφεραν ότι έχουν "λεπτομερές σχέδιο", το οποίο παρουσιάσουν πρώτα στον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ίντζκο, στον ειδικό εκπρόσωποι της ΕΕ Πέτερ Σόρενσεν και στον πρέσβη των ΗΠΑ στο Σαράγεβο Πάτρικ Μουν και θα τους ζητήσουν βοήθεια στη διαδικασία αλλαγής της σύνθεσης της κυβέρνησης.

Κανένας από τους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες του σχεδίου, ανέφεραν όμως ότι είναι αποφασισμένοι η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει την εκτελεστική εξουσία και να συνεχίσει να ενεργεί για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη συγκεκριμένη οντότητα της Βοσνίας.

Σύμφωνα με αναγγελίες, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στις 8 ή 9 Ιανουαρίου του νέου έτους.

"Κοινή θέση είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παραμένει προσηλωμένη στον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Θα εκφράσουμε δυσπιστία στην εκτελεστική εξουσία στην Κροατο -Μουσουλμανική Ομοσπονδία" δήλωσε ο κ. Τσόβιτς μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη.

Ο κ. Λαγκούμτζιγια καταδίκασε τις ενέργειες του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) υποστηρίζοντας ότι κατευθύνει τον πρόεδρο της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας Ζίβκο Μπούντιμιρ για να συνεχιστεί η αγωνία των αρχών της ομοσπονδίας.

Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Νερμίν Νίκσιτς και τα μέλη της κυβέρνησης από τις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έχουν στήριξη και θα συνεχίσουν να αποτελούν τμήμα της κυβέρνησης έως τον ανασχηματισμό. Απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο παραίτησης του πρωθυπουργού επειδή, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε επιπρόσθετα τις σχέσεις και τις πιθανότητες να συνεχίσει το SDA να εμποδίζει την αλλαγή των αρχών.

Ο πρόεδρος της Κροατο -Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας Ζίβκο Μπούντιμιρ πρόσφατα αρνήθηκε να στηρίξει την αντικατάσταση των υπουργών στελεχών του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (HSP) και του κόμματος Ευημερία, όπως του ζήτησε ο πρωθυπουργός Νερμίν Νίκσιτς ώστε να γίνει ανασχηματισμός βάσει της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Χωρίς την έγκριση του προέδρου της Κροατο -Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας δεν είναι δυνατός ο ανασχηματισμός λόγω των εξουσιών που του δίνει το Σύνταγμα της κροατο- μουσουλμανικής οντότητας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ