Αφγανιστάν: Τις ευθύνες στους ξένους επιρρίπτει για τη διαφθορά στη χώρα του ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αφγανιστάν: Τις ευθύνες στους ξένους επιρρίπτει για τη διαφθορά στη χώρα του ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι

Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι υποσήριξε σήμερα πως οι ξένες δυνάμεις θα πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για τη διαφθορά «εκατοντάδων εκατ. δολαρίων» που βασιλεύει στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα του.

Μιλώντας στην Καμπούλ, στη διάρκεια εκδήλωσης για την ημέρα κατά της διαφθοράς στην χώρα, ο Καρζάι υποστήριξε: Ένα μικρό μέρος μόνον της διαφθοράς που υφίσταται στη δημόσια διοίκησή μας οφείλεται (κυρίως) στον χρηματισμό. Άλλο ένα μέρος, που είναι και το μεγαλύτερο και ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια δεν είναι δική μας διαφθορά».

«Αγαπημένοι μου αδελφοί κι αδελφές, μην αυτοκατηγορείσθε για την διαφθορά τούτη. Είναι διαφθορά των άλλων. Μας επιβλήθηκε έξωθεν και στόχο έχει να διαβρώσει το σύστημά μας», πρόσθεσε ο Καρζάι, αναφερόμενος στα κολοσσιαία στρατιωτικά συμβόλαια που αφορούν τις υπό αμερικανική διοίκηση NATOϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Η μεγάλη διαφθορά επιτελείται κατά τις συναλλαγές, ή τα συμβόλαια που εμπλέκουν και ξένους στο Αφγανιστάν.Αυτά τα συμβόλαια στη συνέχεια μεταβιβάζονται σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ή σε στενά τους πρόσωπα», υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Είμαι βέβαιος πως το 2014 θα έχουμε προεδρικές εκλογές και θα αναδειχθεί νέος πρόεδρος. Τη στιγμή εκείνη, οι ξένες δυνάμεις θα έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν. Τα συμβόλαιά τους, η διαχείρισή τους βαθμηδόν θα έχει εξαφανισθεί. Αυτό θα βοηθήσει το Αφγανιστάν να απαλλαγεί από την διαφθορά. Αυτό θα είναι καλό για τη χώρα», κατέληξε ο Καρζάι.

Μολονότι η σταθερή επωδός του Καρζάι είναι ότι για τη διαφθορά στη χώρα του ευθύνονται οι ξένοι, το Αφγανιστάν, μαζύ με την Νιγηρία και τη Βόρειο Κορέα, είναι η χώρα εκείνη που ο πληθυσμός της σε μεγαλύτερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο κράτος του πλανήτη πιστεύει πως ο δημόσιος τομέας του είναι υπέρ άγαν διεφθαρμένος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ