Θεσσαλονίκη: Στο εβραϊκό νεκροταφείο στη Σταυρούπολη μεταφέρθηκαν οι εβραϊκές μαρμάρινες επιγραφές που βρέθηκαν σε οικόπεδο 83χρονου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη: Στο εβραϊκό νεκροταφείο στη Σταυρούπολη μεταφέρθηκαν οι εβραϊκές μαρμάρινες επιγραφές που βρέθηκαν σε οικόπεδο 83χρονου

Στο εβραϊκό νεκροταφείο, στη Σταυρούπολη έχουν μεταφερθεί οι εβραϊκές μαρμάρινες επιτάφιες επιγραφές που βρέθηκαν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας ενός 83χρονου, στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.

Τα συνολικά 668 τμήματα μαρμάρινων επιτάφιων ενεπίγραφων ή μη εβραϊκών πλακών βρέθηκαν σε οικόπεδο, στο κέντρο της πόλης, και κατασχέθηκαν από αστυνομικούς του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Οι μαρμάρινες επιγραφές, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαλτιέλ, είναι βέβαιο πως προέρχονται από το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης. "Όπως είναι γνωστό, το νεκροταφείο λεηλατήθηκε και οι πλάκες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη τη Θεσσαλονίκη. Άλλες χρησιμοποιήθηκαν ως πλάκες για την κατασκευή πεζοδρομίων ή διαφόρων κτισμάτων κι άλλες φαίνεται ότι τις πέταξαν σε διάφορα αγροκτήματα. Το νεκροταφείο ήταν τεράστιο και εκτιμάται πως φιλοξενούσε σχεδόν 400.000 τάφους. Οι πλάκες που σώζονται είναι ελάχιστες" ανέφερε ο κ. Σαλτιέλ.

Το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο, που βρισκόταν στο χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης, κατεστράφη από τους Ναζί, τα ταφικά μνημεία λεηλατήθηκαν και διασκορπίστηκαν σ' ολόκληρη την πόλη. Μετά την απελευθέρωση, η Ισραηλιτική Κοινότητα άρχισε να χρησιμοποιεί το νέο νεκροταφείο στην περιοχή της Σταυρούπολης, το οποίο της παραχωρήθηκε το 1938. Εκεί μεταφέρθηκαν κάποια μάρμαρα του παλαιού νεκροταφείου που διασώθηκαν κι εκεί έχει ανεγερθεί κι ένα μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και φυλάσσεται.

"Κάθε πλάκα έχει και μια ιστορία γι' αυτό και μας αφορά άμεσα κι εμάς. Βλέπουμε, μεταξύ άλλων, τι δουλειά έκανε αυτός που πέθανε. Για παράδειγμα, ο χασάπης έχει χαραγμένο στην πλάκα του ένα μαχαίρι, η ράφτρα ένα ψαλίδι κ.ο.κ. Φαίνεται, επίσης, η ηλικία του νεκρού και πολλά άλλα στοιχεία. Ο φυσικός χώρος αυτών των πλακών είναι το νεκροταφείο γι' αυτό και τις μεταφέραμε κι αυτές εκεί" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αρχαιολόγοι έκριναν ως ενδεδειγμένη κίνηση τη μεταφορά και φύλαξη των μαρμάρινων πλακών από την Ισραηλιτική Κοινότητα τουλάχιστον έως το πέρας της δικογραφίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ