«Ο πόλεμος στη Συρία έχει μετατραπεί σε σύρραξη μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων»,υποστηρίζει η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Ο πόλεμος στη Συρία έχει μετατραπεί σε σύρραξη μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων»,υποστηρίζει η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ

Ο πόλεμος στη Συρία έχει μετατραπεί σε σύρραξη μεταξύ εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, θέτοντας την κοινότητα των Αλαουιτών αντιμέτωπη με τους Σουνίτες που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Ερευνας του ΟΗΕ με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινιέιρο.

Ο κίνδυνος σύρραξης μεταξύ κοινοτήτων ήταν πάντοτε παρών στη Συρία, αναφέρεται στην έκθεση των τεσσάρων ερευνητών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε.

Ωστόσο, έπειτα από συγκρούσεις 21 μηνών, "η σύρραξη έχει λάβει χαρακτήρα σύγκρουσης μεταξύ κοινοτήτων", σύμφωνα με την έκθεση που αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα στους Σιίτες και τους Σουνίτες. "Οι υπόλοιπες μειονότητες, οι Αρμένιοι, οι Χριστιανοί, οι Δρούζοι, οι Παλαιστίνιοι, οι Κούρδοι και οι Τουρκμένοι έχουν ενταχθεί στις εμπόλεμες πλευρές, ωστόσο η αντιπαλότητα είναι ιδιαίτερα οξυμένη ανάμεσα στους Αλαουίτες και τους Σουνίτες.

Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι που ολόκληρες κοινότητες είναι αναγκασμένες να φύγουν από τη χώρα για να μην αφανισθούν, προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης. "Τη στιγμή που οι κοινότητες θεωρούν, όχι χωρίς λόγο, ότι αντιμετωπίζουν απειλή της ίδιας τους της ύπαρξης, η ανάγκη μίας επίλυσης μέσω διαπραγματεύσεων είναι πιο επείγουσα από ποτέ".

Η Επιτροπή Ερευνας συγκροτήθηκε τον Αύγουστο 2011 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν έλαβε ποτέ την άδεια της Δαμασκού για να μεταβεί στη Συρία. Μόνο ο πρόεδρός της, ο Πάουλο Πινιέιρο, έλαβε την άδεια να επισκεφθεί τη χώρα.

Η Επιτροπή καταγγέλλει "την κλιμάκωση της ένοπλης βίας σε ολόκληρη τη χώρα" και τονίζει την εμφάνιση νέων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που δρουν ανεξάρτητα από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. "Πολλές είναι ανεξάρτητες σε σχέση με τις υπάρχουσες ομάδες ή συνεργάζονται με άλλες εξτρεμιστικές ή ισλαμιστικές ομάδες, όπως η Τζάμπχατ Αλ Νούσρα".

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τη χρήση των αεροπορικών βομβαρδισμών, περιλαμβάνοντας ως στόχους και νοσοκομεία, και τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν "δυσανάλογο" χαρακτήρα. Οι εχθροπραξίες εξελίσσονται και από τις δύο πλευρές κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναφέρεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μαρτυρίες στις γειτονικές της Συρίας χώρες και στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες καθεστωτικές ομάδες και σε μικρότερη κλίμακα από την ένοπλη αντιπολίτευση. Εχει καταρτίσει επίσης κατάλογο ονομάτων διοικητών των στρατιωτικών μονάδων που βαρύνονται από τέτοια εγκλήματα και τον έχει επιδώσει στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αυτά τα έγγραφα θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση προσφυγής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ