Αντίδραση των κατοίκων Αχαρνών-Φυλής για την κατασκευή των δύο εργοστασίων διαχείρισης απορριμάτων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Αντίδραση των κατοίκων Αχαρνών-Φυλής για την κατασκευή των δύο εργοστασίων διαχείρισης απορριμάτων

Το θέμα της κατασκευής των δυο εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Αττική (Άνω Λιόσια, Φυλή) είναι το πρώτο τακτικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στο σημερινό συμβούλιο του δήμου Αχαρνών, ενώ αναμένεται ότι θα υπάρξει ευρεία κινητοποίηση από τους πολίτες, που αντιδρούν στην κατασκευή των δύο μονάδων.

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» Σάββας Σάββας, ο οποίος έχει προσφύγει κατά της κατασκευής των εργοστασίων, δηλώνει ότι «θα θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα», μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής: φορέας διαχείρισης απορριμμάτων) (δηλαδή την έγκριση των τευχών δημοπράτησης των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική και την υποβολή παραίτησης του, κατά δήλωσή του, στον πρωθυπουργό του περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Γιάννη Σγουρού, ο οποίος καλεί «την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων» και ζητά από την κυβέρνηση «να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα προβλήματα», «να βγει να αναμετρηθεί μαζί τους και να τα επιλύσει»).

Η Πολιτική Κίνηση Αχαρνών-Φυλής, με ανακοίνωσή της, αποσαφηνίζει ότι είναι αντίθετη «στο συγκεντρωτικό μοντέλο των μεγάλων κεντρικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που δρομολογείται από τον φορέα διαχείρισης».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα Πολιτών» έχει προσφύγει κατά της κατασκευής των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων και καλεί τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δ. Καλογερόπουλο να εξετάσει το θέμα, πριν καταλήξει -αν χρειαστεί- στη Δικαιοσύνη.

Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή του ο Σάββας Σάββας, η προωθούμενη διαδικασία συνεπάγεται τετραπλασιασμό των δημοτικών τελών για τους πολίτες της Αττικής, χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και συνεπάγεται «παράταση του περιβαλλοντικού απαρτχάιντ» για την περιοχή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

Στην προσφυγή αναφέρει ότι το κόστος για το Δημόσιο δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί και ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. Στηλιτεύει δε το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα έργα «τεράστιας δαπάνης» προκηρύχθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και όχι από το Δ.Σ. του Συνδέσμου, χωρίς να περιλαμβάνεται δέσμευση περί κάλυψης του κόστους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή διευκρίνιση για το αν θα απαιτηθεί δάνειο και μεγάλη επιβάρυνση των πολιτών-χρηστών.

Υποστηρίζει, επίσης, πως από τα έγγραφα που έχουν ως τώρα δημοσιοποιηθεί, προκύπτει ότι τελικά δεν εφαρμόζεται καν ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), που έγινε νόμος το 2003 και τονίζει ότι δεν έχει εκπονηθεί μελέτη σύνδεσης των προτεινόμενων επενδύσεων με το κόστος που θα επιβαρύνει τον καταναλωτή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ