Πακιστάν: Η Unicef και ο ΠΟΥ ανέστειλαν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια νέα σειρά επιθέσεων εναντίον εργαζομένων στην εκστρατεία εμβολιασμού στο Πακιστάν προκάλεσε σήμερα το θάνατο τριών ανθρώπων και ανάγκασε τη Unicef και τον ΠΟΥ ν΄αναστείλουν τις δραστηριοτητές τους που συνδέονται με την εκστρατεία για την εξάλειψη της ιογενούς αυτής νόσου που ενδημεί στη χώρα αυτή.

Οι επιθέσεις πολλαπλασιάσθηκαν σήμερα κοντά στην Πεσαουάρ του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν και τις ζώνες των φυλών που θεωρούνται καταφύγιο των ταλιμπάν και των οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα.

Μια εθελόντρια και ο οδηγός της σκοτώθηκαν από ενόπλους στη Σαρσάντα, κοντά στην Πεσαουάρ, έγινε γνωστό από την αστυνομία, ενώ ένας ακόμα εργαζόμενος, που είχε τραυματιστεί νωρίτερα το πρωί από ενόπλους την ώρα του εμβολιασμού, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, αυξάνοντας σε εννέα το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής που έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες.

'Ενοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες άνοιξαν εξάλλου πυρ εναντίον τεσσάρων εθελοντριών που πραγματοποιούσαν εμβολιασμούς κοντά στην Πεσαουάρ χωρίς ωστόσο να βρουν τους στόχους τους.

Αντιδρώντας στις βιαιότητες αυτές, η Unicef και ο ΠΟΥ που επιβλέπουν και υποστηρίζουν την εκστρατεία αυτή, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους σ΄ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε ο Μάικλ Κόουλμαν, εκπρόσωπος της Unicef στο Ισλαμαμπάντ.

Αλλά και οι πακιστανικές αρχές, που επιστρατεύουν τους εθελοντές, ανέστειλαν την εκστρατεία εμβολιασμού στις επαρχίες Σιντ (νότια) και Χαϊμπέρ-Παχτούνκουα (βορειοδυτικά), στις μοναδικές επαρχίες που εκδηλώθηκαν οι βιαιότητες αυτές.

Η Unicef και ο ΠΟΥ καταδίκασαν τις επιθέσεις αυτές που "στερούν από τον πιο ευάλωτο πληθυσμό του Πακιστάν, ιδιαίτερα από τα παιδιά, ουσιαστική φροντίδα".

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, 198 κρούσματα πολιομυελίτιδας κατεγράφησαν πέρυσι στο Πακιστάν, τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας και 56 εφέτος, κυρίως στό βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, περιοχή στην οποία κατοικεί η εθνότητα των Παστούν, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του "πολέμου κατά της τρομοκρατάις".

Στο Πακιστάν, χιλιάδες γονείς εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της πολιομυελίτιδας, μιάς ιογενούς νόσου που μπορεί να προκαλέσει παράλυση, εξαιτίας κυρίως των πιέσεων από ορισμένους ιμάμηδες και ένοπλες ομάδες ισλαμιστών.

Ορισμένοι ιμάμηδες έχουν ταχθεί δημοσίως κατά του εμβολιασμού, καθώς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει χοιρινό, προκαλεί στειρότητα και ότι την εκστρατεία αυτή έχει χρηματοδοτήσει η Δύση με σκοπό την αποδυνάμωση των μουσουλμάνων. Διοικητές των ταλιμπάν έχουν κι αυτοί απαγορεύσει τους εμβολιασμούς στα εδάφη τους χαρακτηρίζοντας τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων κατασκόπους, κυρίως μετά την "υπόθεση Αφριντί".

Ο Πακιστανός Σακίλ Αφριντί καταδικάσθηκε τον Μάιο από πακιστανικό δικαστήριο σε 33ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε μια υποτιθέμενη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β, την οποία είχε οργανώσει η CIA τον Μάρτιο του 2011 στο Αμποταμπάντ (βορειοδυτικό Πακιστάν), για να διαπιστώσει, μέσω δειγμάτων DNA της οικογένειάς του, ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν όντως στην πόλη αυτή, όπως υποπτευόταν.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ