Μαλαισία-Μιανμάρ: Η Κουάλα Λουμπούρ δέχεται 40 πρόσφυγες πιθανώς Ροχίνγκιας που διέφυγαν από το κρατίδιο Ραχίν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Μαλαισία-Μιανμάρ: Η Κουάλα Λουμπούρ δέχεται 40 πρόσφυγες πιθανώς Ροχίνγκιας που διέφυγαν από το κρατίδιο Ραχίν

Η Μαλαισία δέχτηκε 40 επιζήσαντες ναυαγίου ανοικτά της Μιανμάρ, πιθανώς μουσουλμάνους Ροχίνγκιας που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από την εθνοτική βία η οποία έχει ξεσπάσει στη δυτική Μιανμάρ από τον Ιούνιο, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση αυτή της Κουάλα Λουμπούρ η οποία "επέτρεψε την ταχεία και ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων αυτών".

"Θεωρούμε ότι συνιστά μια χειρονομία ζωτικής σημασίας και καθαρά ανθρωπιστικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες που αφορούν την προστασία των αιτούντων άσυλο και τη διάσωση στη θάλασσα", διευκρίνισε ο συντονιστής της HCR για τη νοτιοανατολική Ασία Τζέιμς Λιντς.

Το ναυτικό της Μαλαισίας ανακοίνωσε ότι δέχτηκε αργά χθες στο έδαφός του, στο νότιο κρατίδιο Τζοχόρ, αυτούς τους 40 πρόσφυγες, που επέζησαν ναυαγίου στο οποίο 160 άνθρωποι φέρεται ότι έχασαν τη ζωή τους. Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πλοιάριο του πολεμικού ναυτικού της Μαλαισίας αφού πρώτα περισυνελέγησαν από ένα πλοίο υπό σημαία Βιετνάμ, ανοιχτά της Σιγκαπούρης. Οι πρόσφυγες είχαν απελαθεί από τη Σιγκαπούρη η οποία επικαλέστηκε την έλλειψη στοιχείων για την ταυτότητά τους. Το ναυάγιο πρέπει να έγινε στις 5 Δεκεμβρίου ανοιχτά του Κόλπου της Βεγγάλης και στο πλοίο πιστεύεται ότι επέβαιναν 250 άνθρωποι.

"Φαίνεται ότι αυτοί που διασώθηκαν από το MV Nosco Victory προέρχονται από τη Βιρμανία και πιθανότατα είναι Ροχίνγκιας", διευκρίνισε η HCR.

Σύμφωνα με την αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald, οι άνθρωποι αυτοί έμειναν περίπου 30 ώρες στη θάλασσα πριν περισυλλεγούν.

Σχεδόν 115.000 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκιας, έχουν εκτοπιστεί μετά τα δύο μπαράζ βίας τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο μεταξύ βουδιστών της εθνότητας Ραχίν και των μουσουλμάνων Ροχίνγκιας στη δυτική Μιανμάρ. Τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια τον Οκτώβριο και τουλάχιστον 5.300 νοικοκυριά και θρησκευτικά ιδρύματα έγιναν στάχτη ή υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 70.000 μουσουλμάνοι συνεχίζουν ζουν σε υπερπληθείς καταυλισμούς γύρω από τη Σίτουε, την πρωτεύουσα του κρατιδίου Ραχίν.

Τον περασμένο μήνα οι αρχές του Μπανγκλαντές παραδέχτηκαν ότι είχαν διώξει εβδομάδες νωρίτερα τουλάχιστον 800 Ροχίνγκιας που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι Ροχίνγκιας αυτοί επέστρεψαν με πλοία στη Μιανμάρ.

Το κύμα βίας μαζί με την αδιαλλαξία της Ντάκα φαίνεται να ωθούν περισσότερους Ροχίνγκιας να επιχειρούν ακόμη να περάσουν στη Μαλαισία, τη μόνη χώρα στην περιοχή που τους δέχεται και φιλοξενεί ήδη 24.000 πρόσφυγες από το κρατίδιο Ραχίν σε προσφυγικούς καταυλισμούς, εκτιμούν οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη δυτική Μιανμάρ.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ