Χιλή: Δημοσιογράφοι που ερευνούσαν το "σκοτεινό παρελθόν" της δικτατορίας του Πινοτσέτ καταγγέλλουν ότι εκφοβίζονται από αγνώστους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Χιλή: Δημοσιογράφοι που ερευνούσαν το "σκοτεινό παρελθόν" της δικτατορίας του Πινοτσέτ καταγγέλλουν ότι εκφοβίζονται από αγνώστους

Δημοσιογράφοι στη Χιλή κατήγγειλαν ότι πρόσφατα τους έκλεψαν προσωπικά είδη και αρχεία που σχετίζονταν με τις έρευνές που είχαν κάνει για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-90) και ορισμένοι από αυτούς πιστεύουν ότι επρόκειτο για μια "πράξη εκφοβισμού".

Ο ανταποκριτής του γερμανικού πρακτορείου DPA Μαουρίσιο Βάιμπελ προσέφυγε σήμερα στη δικαιοσύνη μετά τις αλλεπάλληλες κλοπές προσωπικών του αντικειμένων την περασμένη εβδομάδα. Όπως είπε, κλάπηκε και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που περιείχε πληροφορίες για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι χιλιανές μυστικές υπηρεσίες την περίοδο της δικτατορίας. Αυτό που συνέβη δεν προσιδιάζει "σε μια χώρα που ατενίζει προς το μέλλον, προς την ενσωμάτωσή της", τόνισε ο δημοσιογράφος μετά τη μήνυση που κατέθεσε.

Ο Βάιμπελ αφηγήθηκε ότι αρχικά του έκλεψαν το αυτοκίνητό του που βρισκόταν σταθμευμένο σε έναν δρόμο του Σαντιάγο. Λίγες ώρες αργότερα το όχημα βρέθηκε διαλυμένο στα νότια της πόλης. Την επόμενη ημέρα ένας άνδρας ντυμένος με αστυνομική στολή πήγε στο σπίτι του και ζήτησε πληροφορίες για την οικογένειά του από την θυρωρό. Όταν εκείνη του ζήτησε τα στοιχεία του ο άνδρας αρνήθηκε να τα δώσει και έφυγε.

Λίγο αργότερα κάποιοι μπήκαν στο σπίτι, το έψαξαν αλλά πήραν μόνο δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο ένας περιείχε τα στοιχεία που χρησιμοποίησε για το βιβλίο του που εκδόθηκε τον Οκτώβριο με τον τίτλο "Η συνωμοσία: τα μυστικά αρχεία της δικτατορίας". Το βιβλίο αυτό το είχε επιμεληθεί ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Κάρλος Ντόρατ που με τη σειρά του κατήγγειλε ότι δέχτηκε τηλεφωνικές απειλές από αγνώστους.

Ο Βάιμπελ εργάζεται ταυτόχρονα και για την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) η οποία υποστηρίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της ότι κλάπηκε ένας σκληρός δίσκος του δημοσιογράφου Χαβιέρ Ρεμπογιέδο. Ο τελευταίος έχει γράφει το βιβλίο "Ο χορός των κορακιών" που αναφέρεται επίσης στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της παντοδυναμίας του Πινοτσέτ.

Σύμφωνα με την RSF έχει κλαπεί επίσης ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που ανήκε στον δημοσιογράφο Κιστόμπαλ Πένια, τον συγγραφέα του βιβλίου "Το μυστικό χρονικό του ανταρτοπόλεμου στη Χιλή".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ