Γαλλία-ΕΔΑΔ: "Συστηματική" η αποτυχία της Ρωσίας να μην ερευνά τις εξαφανίσεις Τσετσένων, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία-ΕΔΑΔ: "Συστηματική" η αποτυχία της Ρωσίας να μην ερευνά τις εξαφανίσεις Τσετσένων, λέει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Βαριές καταδίκες επεφύλαξε στη Ρωσία το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξαιτίας της συστηματικής εμμονής των ρωσικών αρχών να μην προχωρούν στην διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην εξαφάνιση δεκάδων Τσετσένων στον Καύκασο, την περίοδο 1993-2004.

Εκδικάζοντας την προσφυγή Ασλαχάνοβα κ.ά. κατά Ρωσίας, οι 8 συγγενείς των οποίων είχαν εξαφανισθεί μετά την απαγωγή τους από δυνάμεις των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ρωσία για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης: παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων.

Υποχρέωσε με την απόφαση του την Ρωσία να καταβάλει στους συγγενείς των εξαφανισθέντων Τσετσένων υψηλές αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 14.000 έως και 120.000 ευρώ.

Παράλληλα το Δικαστήριο καταδικάζοντας τη Ρωσία και για παραβίαση του άρθρου 2 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με βάση το οποίο επιβάλλεται στις αρχές να διεξάγουν, σε ανάλογες, περιπτώσεις αποτελεσματικές έρευνες, διαπίστωσε ότι:

Το πρόβλημα της μη αποτελεσματικής διερεύνησης των αιτίων εξαφάνισης Τσετσένων σε τουλάχιστον 120 περιπτώσεις από το 1993 μέχρι και το 2004 είναι συστημικό για την Ρωσία κι εξακολουθεί να αποτελεί αιτία συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο συνιστά τη λήψη μιας σειράς μέτρων, για την ολοκλήρωση των σχετικών ερευνών και την "ανακούφιση του πόνου των συγγενών" των εξαφανισθέντων και δηλώνει ότι, θα εξακολουθήσει να εκδικάζει προσφυγές κατά της Ρωσίας που αφορούν εξαφανίσεις προσώπων από τον Βόρειο Καύκασο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ