«Πράσινο φως» από το Ισραήλ για κατασκευή 1.500 κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

«Πράσινο φως» από το Ισραήλ για κατασκευή 1.500 κατοικιών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την οικοδόμηση 1.500 κατοικιών στο Ράματ Σλόμο, μια συνοικία εποίκων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ένα έργο που έχει ήδη καταδικαστεί από την Ουάσιγκτον το 2010, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το αμφιλεγόμενο έργο πάγωσε αφού όμως πρώτα προκάλεσε μια σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στις 9 Μαρτίου του 2010.

Η επιτροπή του Υπουργείου για την περιοχή της Ιερουσαλήμ «μείωσε τον αριθμό των κατοικιών από 1600 σε 1500, και το σχέδιο του έργου θα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου και να πληροί τις προϋποθέσεις για την τελική έγκριση», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Το έργο αυτό θα μπορούσε να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, Εφράτ Ορμπαχ.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει στις 3 Δεκεμβρίου την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου της επιτροπής, σε μια στιγμή που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεχόταν ένα κύμα διεθνών επικρίσεων για την απόφασή του να ξαναρχίσει το έργο της κατασκευής στον τομέα "Ε1", κοντά στην Ιερουσαλήμ, ως κύρωση κατά της ένταξης της Παλαιστίνης με το καθεστώς του κράτους μη μέλους παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό το έργο, που είχε παγώσει από το 2005 υπό την πίεση των ΗΠΑ, και θα συνέδεε τον οικισμό Μάαλε Αντουμίμ με εβραϊκούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, θα κόψει στα δυο τη Δυτική Όχθη, θα απομονώσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και θα υπονομεύει τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού Κράτους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ