Σερβία: "Οι Σέρβοι είναι θυμωμένοι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επειδή έχασε στους πολέμους" δήλωσε ο νομικός Σρτζα Πόποβιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: "Οι Σέρβοι είναι θυμωμένοι με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επειδή έχασε στους πολέμους" δήλωσε ο νομικός Σρτζα Πόποβιτς

Η πλειονότητα των Σέρβων είναι θυμωμένη με τον ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επειδή έχασε στους πολέμους και όχι επειδή τους διεξήγαγε, υποστήριξε ο Σέρβος δικηγόρος Σρτζα Πόποβιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κροατίας HRT.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά στη Σερβία, εκτίμησε ο κ. Πόποβιτς, ένας από τους μεγάλους αντιπάλους του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ένας από τους πρώτους διανοούμενους που τον χαρακτήρισε "μεγάλο κίνδυνο".

"Τα προβλήματα στη Σερβία δεν είναι πολιτικά. Έχουμε κοινωνία που είναι παραμελημένη και αποθαρρυμένη και η εθνικιστική ιδεολογία και σήμερα είναι η βασική ιδεολογία της κοινωνίας. Αν δεν θα αλλάξει αυτό, δεν θα υπάρξουν καλύτερες μέρες" τόνισε ο κ. Πόποβιτς, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος σε εκπομπή του HRT.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, που έχει βιώσει την κάθαρση, στη Σερβία δεν υπάρχουν πραγματικοί όροι γι αυτό, υπογράμμισε, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο κ. Πόποβιτς δήλωσε ότι για το δικαστήριο υπάρχουν θετικές απόψεις, αλλά έχει κάνει και πολλά λάθη. Ένα από τα λάθη του ICTY, σύμφωνα με το κ. Πόποβιτς, είναι η απόφαση αθώωσης των Κροατών στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς.

"Όταν υπάρχουν τα αρχεία του Μπριούνι, στα οποία αναφέρεται ότι επιδίωξη ήταν ο διωγμός των Σέρβων από την Κράινα, όταν εκεί βρέθηκαν οι Μάρκατς και Γκοτόβινα και συμμετείχαν στον σχέδιο αυτό και όταν στο τέλος το σχέδιο υλοποιείται και εκείνοι είναι οι κυρίαρχοι της κατάστασης, τότε γίνεται αντιληπτό ότι μόνο με ακροβατικά του δικαστηρίου μπορεί να υπάρξει αθωωτική απόφαση" σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση στη Σερβία και στην Κροατία, ο κ. Πόποβιτς υπογράμμισε: "Οι αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης ήταν αναμενόμενες, επειδή εγείρουν την εθνικιστική κοινή γνώμη. Την απόφαση την έλαβε το ICTY και οργίζονται με την Κροατία και την ΕΕ κι αυτό είναι παράλογο. Τώρα αξιοποιήθηκε η ευκαιρία ώστε να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών. Στην Κροατία υπάρχει η αίσθηση ότι στην επιχείρηση 'Καταιγίδα' δεν συνέβη τίποτα. Έπρεπε να διεξαχθούν κάποιες διαδικασίες στην Κροατία αλλά δεν έγιναν".

Στη Σερβία υπάρχει ο "πολιτισμός της ταπείνωσης", η αίσθηση της ήττας, της πτώχευσης και του κατακλυσμού, κάτι που δημιουργεί στους ανθρώπους μόνο την ανάγκη εκδίκησης και πρόκλησης ζημίας στους άλλους, ανέφερε.

"Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τις νίκες του Νόβακ Τζόκοβιτς. Είναι σαν κάποιος εκδικητής. Τι σχέση έχει με τη θέση της Σερβίας;" τόνισε ο κ. Πόποβιτς, υποστηρίζοντας ότι και "ο Τζόκοβιτς αρχίζει να πιστεύει ότι καθήκον του είναι να εκδικηθεί για όλες τις αδικίες που συνέβησαν στη Σερβία".

Ο Σέρβος δικηγόρος υπογράμμισε ότι η Κροατία υλοποίησε όλους τους πολιτικούς της στόχους και ήταν νικήτρια των πολέμων και πρόσθεσε ότι η δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού, Ίβιτσα Ντάτσιτς περί ήττας σε όλους τους πολέμους ήταν λογική.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ