Ιράν: Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ιρανών που ζητούν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράν: Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ιρανών που ζητούν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό

Ο αριθμός των Ιρανών που ζητούν πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό αυξάνεται συνεχώς μετά τις ταραχές και την καταστολή που ακολούθησαν την τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2009, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Η οργάνωση αυτή τονίζει στην έκθεσή της, στην οποία επικαλείται στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε 44 χώρες, ότι ο αριθμός των αιτούντων πολιτικό άσυλο Ιρανών αυξήθηκε από 11.537 το 2009 σε 15.185 το 2010 και σε 18.128 το 2011.

Η αύξηση αυτή μαρτυρά, σύμφωνα με την HRW, "τις χωρίς προηγούμενο πιέσεις που δέχονται οι πολίτες" από το ιρανικό καθεστώς, το οποίο εδώ και τρια χρόνια ασκεί μια συστηματική καταστολή σε βάρος των διαφωνούντων.

Η HRW τονίζει ότι η έκθεσή της βασίζεται σε μαρτυρίες "δεκάδων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, μπλόγκερς ή δικηγόρων" που επέλεξαν να εγκαταλείψουν το Ιράν καθώς "αποτέλεσαν στόχο των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας επειδή προέβησαν σε επικριτικές για την κυβέρνηση δηλώσεις".

"Πολλοί γνωστοί ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφοι, βρίσκονται στις φυλακές ή στην εξορία και πολλοί Ιρανοί που απειλήθηκαν με αυθαίρετη σύλληψη συνεχίζουν να επιλέγουν με λύπη τους να εγκαταλείψουν τη χώρα και την οικογένειά τους αναζητώντας καταφύγιο στο εξωτερικό", προστίθεται στην έκθεση της HRW.

Η οργάνωση επικρίνει τις "δύσκολες συνθήκες" στις οποίες ζουν όσοι ζητούν άσυλο στην Τουρκία και το ιρακινό Κουρδιστάν, τους δυο χώρες που κυρίως επιλέγουν οι Ιρανοί που θέλουν να εγκαταλείψουν το Ιράν, νόμιμα ή παράνομα.

Η έκθεση καταγγέλλει κυρίως "τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα υπερβολικά έξοδα διαμονής, την απαγόρευση της εργασίας και την απουσία πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας" για τους Ιρανούς που καταφεύγουν στην Τουρκία.

Η HRW καλεί την 'Αγκυρα να επιτρέψει στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 'Αχμεντ Σαχίντ, να μεταβεί στην Τουρκία και να συνομιλήσει με πρόσφυγες.

"Οι χώρες της περιοχής πρέπει να προστατεύσουν τους ιρανούς πρόσφυγες και να τους συμπεριφερθούν με συμπόνοια και αξιοπρέπεια", εκτιμά η HRW.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ