Το Πεκίνο υποστηρίζει μία "προσεκτική απάντηση" από τον ΟΗΕ στη βορειοκορεατική δοκιμή και θα ασκήσει βέτο στην επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το Πεκίνο υποστηρίζει μία "προσεκτική απάντηση" από τον ΟΗΕ στη βορειοκορεατική δοκιμή και θα ασκήσει βέτο στην επιβολή πολύ αυστηρών κυρώσεων

Η Κίνα ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιδείξει "σύνεση" στην αντίδρασή της για τη βορειοκορεατική πυραυλική εκτόξευση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο εκτιμά ότι οποιαδήποτε απάντηση του ΟΗΕ "πρέπει να είναι προσεκτική, προσήκουσα και υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην κορεατική χερσόνησο αποφεύγοντας κάθε κλιμάκωση της παρούσας κατάστασης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Χονγκ Λέι, ενώ η Κίνα είναι στην πρώτη γραμμή για να ασκηθούν πιέσεις επί του βορειοακορεάτη συμμάχου της.

Ο εκπρόσωπος απάντησε σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την επομένη της ψήφισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασή του, απόφασης που καταδικάζει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του ΟΗΕ, "τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για να δώσουν την προσήκουσα απάντηση σύμφωνα με τις ευθύνες τους δεδομένου του επείγοντα χαρακτήρα του θέματος αυτού".

Οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν στη διεύρυνση των κυρώσεων που ήδη επιβάλλονται σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Τόκιο και Σεούλ ζητούν τη λήψη "ισχυρών μέτρων", όπως συνέβη τον Απρίλιο στην προηγούμενη αλλά αποτυχημένη εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου.

Ωστόσο το Πεκίνο θα ασκήσει βέτο στις "πολύ αυστηρές κυρώσεις" σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά την πυραυλική της δοκιμή, ώστε να μη απομονωθεί ακόμη περισσότερο η χώρα αυτή και κατά συνέπεια ενταθούν οι εντάσεις στην περιοχή αυτή, προειδοποιεί σήμερα ο επίσημος κινεζικός Τύπος.

Παρότι η "Βόρεια Κορέα πρέπει να πληρώσει για τις ενέργειές της", η Κίνα "δεν πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να επιβάλει στη Βόρεια Κορέα τέτοιου είδους κυρώσεις", γράφει η εφημερίδα Global Times. Έτσι η κινεζική κυβέρνηση θα "ασκήσει βέτο στις πολύ αυστηρές αποφάσεις των τριών χωρών", γράφει η επίσημη εφημερίδα στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Το Πεκίνο συμφώνησε στην καταδίκη της εκτόξευσης βορειοκορεατικού πυραύλου, η οποία αποφασίστηκε αργά χθες Τετάρτη στην έκτακτη και κεκλεισμένων των θυρών σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν για την εξεύρεση "προσήκουσας απάντησης" και το Πεκίνο μπορεί να μπλοκάρει μια απόφαση με τις πιο αυστηρές συνέπειες για την Πιονγκγιάνγκ ασκώντας το δικαίωμα αρνησικυρίας του.

"Αν η Κίνα προβεί σε μια επαναστατική προσαρμογή της πολιτικής της στην περιοχή, θα στείλει ένα μήνυμα ασυνέπειας και η παρούσα κατάσταση θα εκρήγνυτο", γράφει η εφημερίδα.

"Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η ισχύς της Κίνας δεν αρκεί για να επηρεάσει τον βορειοκορεάτη γείτονά της", γράφει η εφημερίδα, σε μια σπάνια παραδοχή της αδυναμίας απέναντι στο απρόβλεπτο γείτονά της.

"Η Κίνα θα ήθελε να είναι μεσολαβητής, αλλά κανείς δεν λαμβάνει υπόψη αυτά που λέει", επισημαίνει η εφημερίδα σύμφωνα με την οποία" ό,τι και να κάνει η Κίνα δεν θα ικανοποιήσει κανέναν".

"Η συνέπεια της εκτόξευσης πάνω από τη βορειοανατολική Ασία είναι ουσιαστικά ίδια" με αυτήν των πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας το 2006 και το 2009, προσθέτει η εφημερίδα που φοβάται ότι ένας "φαύλος κύκλος" κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης θα οδηγήσει την Ιαπωνία να εγκαταλείψει το ειρηνικό της Σύνταγμα και θα απειλήσει την ειρήνη στην περιοχή.

"Η κατάσταση είναι λεπτή, σύνθετη και επικίνδυνη", εκτιμά η Λαϊκή Ημερησία, όργανο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος που τάσσεται υπέρ μιας "μετρημένης και προσεκτικής αντίδρασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

"Για να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση μιας πυρηνικής χερσονήσου, η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών και η θέσπιση ενός μηχανισμού ειρήνης και ασφάλειας στη βορειοανατολική Ασία είναι σημαντικά στοιχεία", επισημαίνει.

Η βορειοκορεατική δοκιμή θεωρείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι είναι μια νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρότι οι αποφάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε πυρηνική και βαλλιστική δραστηριότητα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ