«Απούσα» η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Αλγερία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης παραμένει «απούσα» στην Αλγερία και το γεγονός αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για το κράτος δικαίου στη χώρα, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του δημόσιου οργανισμού για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φαρούκ Κσεντίνι, παρουσιάζοντας την ετήσια αναφορά του.

Μολονότι υφίστανται όλα εκείνα τα νομικά κείμενα και άρθρα που είναι αφιερωμένα στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ιδίως οι διατάξεις του Συντάγματος, «η Αλγερία δεν έχει ενστερνιστεί αυτήν την κουλτούρα», υπογράμμισε ο Κσεντίνι, πρόεδρος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Προαγωγή και Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CNCPPDH).

Κατά το περασμένο έτος, η Επιτροπή είχε στηλιτεύσει αυτό το «μελανό σημείο» και είχε καλέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης να «συνεχίσει τις προσπάθειές του για την εμπέδωση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης που πηγάζει στα άρθρα 138,139 και 140 του Συντάγματος».

Η «έμπρακτη» ανεξαρτησία της δικαστικής αρχής συνιστά την «σπονδυλική στήλη του κράτους δικαίου και το εχέγγυο της προστασίας του», σημείωσε ο Κσεντίνι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων APS.

Όσον αφορά τη συνολική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλγερία, ο Κσεντίνι τη χαρακτήρισε «μέτρια», εν σχέσει με άλλες χώρες οι οποίες έχουν επιτελέσει μεγαλύτερες προόδους στον τομέα αυτόν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ