Προκαταρκτική εξέταση για τα άτοκα δάνεια προς τους γεωργικούς συνεταιρισμούς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Προκαταρκτική εξέταση για τα άτοκα δάνεια προς τους γεωργικούς συνεταιρισμούς

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση των άτοκων δανείων που δόθηκαν το 2008 σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς.

Τα δάνεια ύψους 150 εκατ. ευρώ χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ για την αγορά δημητριακών, όπως αναφέρεται στην απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, έχει ζητηθεί αντίγραφο της εν λόγω απόφασης για τη χορήγηση του άτοκου δανείου, αντίγραφα όλων των σχετικών με την ανωτέρω απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κ.λπ.), αλλά και αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Όπως είναι γνωστό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. έχει αποφανθεί ότι η εν λόγω κρατική βοήθεια ήταν αθέμιτη κρατική ενίσχυση, εξαιτίας του επιδοτούμενου επιτοκίου και της παροχής εγγύησης από το Δημόσιο. Με επιστολή της, μάλιστα, προειδοποιεί με πρόστιμο περί τα 150 εκατ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κατατεθεί αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή. Παρόλα αυτά, έχει ορισθεί συνάντηση στις 24 Ιανουαρίου του νέου έτους με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, προκειμένου να διευκρινίσουν σημεία της απόφασης.

Στο θέμα του άτοκου δανείου είχε, μεταξύ άλλων, αναφερθεί τον περασμένο Οκτώβριο, σε ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους ελέγχους σε δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Δόθηκαν πριν 2-3 χρόνια 150 εκατ. ευρώ, στη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου όταν συγκομίζονταν τα στάρια, να βοηθηθούν οι Ενώσεις να συγκεντρώσουν τα στάρια τους, έτσι ώστε δυο-τρεις μήνες αργότερα, ευελπιστώντας ότι θα ανέβουν οι τιμές, να πάρουν ένα υψηλότερο εισόδημα οι γεωργοί, διαθέτοντας τα στάρια τους σε υψηλότερη τιμή. Και πολύ καλά έγινε» είχε σημειώσει ο κ. Τσαυτάρης, τονίζοντας όμως πως «κανείς δεν επέστρεψε ούτε ένα ευρώ στην Πολιτεία».

Είχε, επίσης, υπογραμμίσει πως είναι προτεραιότητα «να δούμε πού πήγαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, γιατί τώρα θα χρειαστεί αυτή η Βουλή να ξαναψηφίσει και να πει γιατί μας βάζει πρόστιμο η Ε.Ε. γι' αυτό, να δώσουμε άλλα 150 εκατ. ευρώ για το πρόστιμο, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ