ΠΓΔΜ: Στα 2 δισ. δολάρια το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο δεκάμηνο του 2012 - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΠΓΔΜ: Στα 2 δισ. δολάρια το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το πρώτο δεκάμηνο του 2012

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της ΠΓΔΜ κατά τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στα 2,02 δισ. δολάρια, σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

Το ίδιο διάστημα, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της ΠΓΔΜ μειώθηκε κατά 9,6%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, η συνολική αξία των εξαγωγών της χώρας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2012 διαμορφώθηκε σε 3,29 δισ. δολάρια, μειωμένη κατά 12,8 % σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές την περίοδο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου του 2012 διαμορφώθηκαν στα 5,31 δισ.δολάρια, μειωμένες κατά 8,2% σε σχέση με το πρώτο δεκάμηνο του 2011.

Η κάλυψη των εισαγωγών από τις εξαγωγές είναι 62%.

Τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της ΠΓΔΜ κατά το ανωτέρω διάστημα ήταν οι καταλύτες, το σιδηρονικέλιο, τα πετρελαϊκά παράγωγα, τα προϊόντα σιδήρου και χάλυβα και τα ενδύματα.

Από την άλλη πλευρά, η χώρα εισήγαγε κυρίως πετρέλαιο, μεταλλεύματα νικελίου και πλατίνας, ηλεκτρική ενέργεια και μηχανοκίνητα οχήματα.

Κατά την ίδια περίοδο, η ΠΓΔΜ πραγματοποίησε ως επί το πλείστον εξαγωγές προς τα κράτη μέλη της ΕΕ (62,4% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας) και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (24,5% επί του συνόλου των εξαγωγών της χώρας), ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της προήλθε από τα κράτη μέλη της ΕΕ (59,3 επί των συνόλου των εισαγωγών της ΠΓΔΜ) και τις αναπτυσσόμενες χώρες (21,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της χώρας).

Οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της ΠΓΔΜ τους πρώτους δέκα μήνες του 2012 ήταν η Γερμανία, η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ιταλία, χώρες με τις οποίες πραγματοποιήθηκε το 47,5% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ