Κύπρος: Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης-Τρόικα καθυστερούν την αξιολόγηση των τραπεζών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης-Τρόικα καθυστερούν την αξιολόγηση των τραπεζών

Οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ των τεχνοκρατών της κυβέρνησης και εκείνων της τρόικας βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του κρατικού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ). Σύμφωνα με το ΡΙΚ, που επικαλέστηκε πηγές οι οποίες είναι ενήμερες για τις μαραθώνιες συζητήσεις που διεξάγονται από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν στο χειρότερο από δύο σενάρια που ετοίμασε η εταιρεία Πίμκο κατά τον έλεγχο των δανειακών φακέλων των τραπεζών.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανέρχεται στα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανεβάσει το συνολικό κυπριακό χρέος σε επίπεδο που το καθιστά μη διαχειρίσιμο.

Με βάση το σενάριο αυτό, η Πίμκο υπολόγισε την αξία των εξασφαλίσεων των τραπεζών στο 50% της καταγραμμένης αξίας τους.

Το άλλο σενάριο, που προκρίνει η κυβέρνηση, λαμβάνει ως αξία των εξασφαλίσεων στο 70%. Το σενάριο αυτό ανεβάζει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η τηλεόραση του ΡΙΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμβιβασμό που θα ανεβάζει το τελικό ποσό γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο καθιστά το συνολικό χρέος διαχειρίσιμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική εξεύρεσης λύσης σε τεχνοκρατικό επίπεδο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκε οποιοδήποτε ποσό παρ' όλο που αυτό αναμενόταν να γίνει το αργότερο μέχρι σήμερα το απόγευμα.

Ως εκ τούτου, η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολιτική απόφαση στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, όπου θα ζητήσει αποδοχή σε υπουργικό επίπεδο του πιο ευνοϊκού σεναρίου ή έστω μια ενδιάμεση λύση.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είχε αποδώσει την καθυστέρηση στην έκδοση κάποιας ανακοίνωσης για την πορεία των διαβουλεύσεων στο γεγονός ότι οι τεχνοκράτες ανέμεναν απαντήσεις διευκρινιστικές ερωτήσεις, οι οποίες καθυστερούσαν λόγω της διαφοράς ώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Απόψε, η 10μελής ομάδα που αποτελεί την επιτροπή συντονισμού --πέντε από την Τρόικα και πέντε από την κυπριακή πλευρά-- πήρε μέρος των απαντήσεων που είχε ζητήσει από την Πίμκο και αύριο πρωί θα πραγματοποιήσει εσωτερική τηλεφωνική διαβούλευση εν αναμονή των απαντήσεων και στις υπόλοιπες ερωτήσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ