Βόρεια Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ αντικαθιστά τα τμήματα του πυραύλου που είχαν προβλήματα με τη βοήθεια ιρανών ειδικών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Βόρεια Κορέα προχωρεί στην αντικατάσταση των ελαττωματικών τμημάτων του πυραύλου ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η εκτόξευσή του και στις προετοιμασίες της βοηθούν ιρανοί ειδικοί, αποκαλύπτει ο νοτιοκορεατικός Τύπος.

Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως θα καθυστερήσει την εκτόξευση που είχε προγραμματιστεί για την περίοδο 10 ως 22 Δεκεμβρίου, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

Όμως η εφημερίδα Chosun Ilbo γράφει σήμερα, βασιζόμενη σε νέες δορυφορικές εικόνες ότι έχει αρχίσει η διαδικασία αντικατάστασης του τμήματος του πυραύλου που είχε παρουσιάσει πρόβλημα.

"Είδαμε να μεταφέρεται το απόγευμα της Κυριακής ένας καινούργιος τρίτος όροφος του πυραύλου Unha-3 στη βάση εκτόξευσης", επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη νοτιοκορεατική κυβερνητική πηγή.

Το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας επικαλείται άλλη κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία μεταφέρθηκε ένα τμήμα πυραύλου, χωρίς να διευκρινίζεται ποιο είναι αυτό.

Η Chosun Ilbo αποκαλύπτει επίσης πως ομάδα ιρανών ειδικών βρίσκεται στη βάση και βοηθά στις προετοιμασίες.

"Φαίνεται πως η σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν στον τομέα κατασκευής πυραύλων που ξεκίνησε τη δεκαετία του '80 κρατάει μέχρι σήμερα", αναφέρει πηγή της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ιρανοί ειδικοί κλήθηκαν από την Πιονγκγιάνγκ μετά την αποτυχημένη εκτόξευση τον περασμένο Απρίλιο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo μετέδωσε επικαλούμενο δυτική διπλωματική πηγή πως η Τεχεράνη έστειλε τον Οκτώβριο στρατιωτικό προσωπικό στη Βόρεια Κορέα για να ενισχύει στην συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των πυραύλων και των πυρηνικών.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η Ιαπωνία από σήμερα που αρχίζει το χρονικό διάστημα εκτόξευσης του βορειοκορεατικού πυραύλου.

"Έχουμε πάρει όλο τα πιθανά μέτρα επαγρύπνησης και παρακολούθησης" τόνισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα.

"Δεν θεωρούμε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ώστε να τροποποιήσουμε τη θέση μας. Διατηρούμενη τα μέτρα, εκτός αν η Βόρεια Κορέα κάνει επίσημη ανακοίνωση", πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ