Ιταλία: Oλοκληρώθηκε, χωρίς ανακοινώσεις ή δηλώσεις, η συνάντηση Ναπολιτάνο-Aλφάνο. Ο πρόεδρος θα κάνει δεκτό και τον Μπερσάνι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιταλία: Oλοκληρώθηκε, χωρίς ανακοινώσεις ή δηλώσεις, η συνάντηση Ναπολιτάνο-Aλφάνο. Ο πρόεδρος θα κάνει δεκτό και τον Μπερσάνι

Ολοκληρώθηκε, αλλά χωρίς να γίνουν δηλώσεις και δίχως να εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με τον γραμματέα του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PdL), Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Αλφάνο φέρεται να εξήγησε στον Ναπολιτάνο την γραμμή που εννοεί να τηρήσει το κόμμα του, ενώ αργότερα αναμένεται να πάρει τον λόγο και στην βουλή για να παρουσιάσει αναλυτικά τις πολιτικές προθέσεις του PdL.

Ο γραμματέας της κεντροδεξιάς έχει ξεκαθαρίσει πάντως ότι «δεν πρόκειται να στερήσει από την χώρα την αναγκαία έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού». Η τελική ψηφοφορία στην βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί λίγο πριν την πρωτοχρονιά.

Σήμερα το απόγευμα, πάντα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται να συναντηθεί με τον Ναπολιτάνο και ο επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος και υποψήφιος πρωθυπουργός των προοδευτικών, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Στην συνέχεια, πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις του, ο Ιταλός πρόεδρος είναι πολύ πιθανό να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Είναι σαφές, λένε αναλυτές, ότι η Ιταλία βαδίζει ολοταχώς προς πρόωρες βουλευτικές εκλογές που μπορεί να προκηρυχθούν για τέλη Φεβρουαρίου ή για τις αρχές Μαρτίου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πιέζει να διεξαχθούν μαζί με τις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου και της περιφέρειας Μολίζε, της κεντρικής Ιταλίας, για να περιορίσει, με τον τρόπο αυτό, μια πιθανή εκλογική ήττα. Υπάρχουν όμως τεχνικής και ουσιαστικής φύσης κωλύματα.

Θεωρείται εξίσου βέβαιο, παράλληλα, ότι ο Μπερλουσκόνι θα είναι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματός του, του «Λαού της Ελευθερίας». Οι εκλογές με την συμμετοχή των μελών για την ανάδειξη ενός νέου υποψήφιου πρωθυπουργού, προγραμματισμένες για τις 16 Δεκεμβρίου, ακυρώθηκαν μόλις ο «μίστερ τιβί» έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επιστρέψει στο προσκήνιο.

Υπάρχει, όμως, μεγάλη αναμονή για το ποια στάση θα τηρήσουν τα στελέχη του κόμματος που προέρχονται από την πρώην άκρα δεξιά, λόγω των επανειλημμένων δημόσιων δηλώσεών τους, υπέρ μιας ριζικής ανανέωσης στην ηγεσία της πολιτικής αυτής δύναμης.

Η κεντροαριστερά, τέλος, που τα γκάλοπ την εμφανίζουν ως πρώτη δύναμη στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστά άνω του 30%, προσπαθεί να συνάψει εκλογική συμμαχία με το χριστιανοδημοκρατικό, μετριοπαθές κέντρο του Πιερφερντινάντο Καζίνι, ώστε να υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να εξασφαλισθεί μια σταθερή πλειοψηφία, κυρίως στην γερουσία.

Αυτός ήταν και ο στόχος της χθεσινοβραδινής συνάντησης του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με τον Καζίνι. Οι ζυμώσεις, όμως, αναμένεται να συνεχισθούν ακόμη για αρκετές ημέρες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ