Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα

Η Θεσσαλονίκη, μέσα από μελοποιημένα ποιήματα 15 ποιητών της, «ανεβαίνει» στη σκηνή του θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται στις 10 Δεκεμβρίου (ώρα 20.30) από την «Ανοιχτή Αγκαλιά»-Φίλοι της Κοινωνικής Παιδιατρικής, προκειμένου να ενισχυθούν παιδιά με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα που νοσηλεύονται στην Γ΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ.

Πρόκειται για μία παράσταση με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη των ποιητών» ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο τον μουσουργό Σαράντη Κασσάρα.

Ξεκινώντας από τις αρχές του 20ου αιώνα με τα «Ερείπια της Παλμύρας» του Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, η παράσταση οδηγεί τον θεατή στην καταστροφή της Σμύρνης με ένα ποίημα-θρήνο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη και από εκεί στα χρόνια του Μεσοπολέμου μέσα από την ποίηση του Πάνου Θασίτη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Σαράντης Κασσάρας.

Οι προσφυγικές συνοικίες «ξεπηδούν» από ένα κείμενο του Γιώργου Ιωάννου, ενώ μια εικόνα από τα χρόνια της Κατοχής δίνει μια ανοιχτή επιστολή προς τους Γερμανούς του Γιώργου Θέμελη.

Η εβραϊκή παρουσία στη πόλη και το Ολοκαύτωμα προβάλλουν μέσα από δυο τραγούδια που παρουσιάζει η Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Τα χρόνια του εμφυλίου «έρχονται» μέσα από την ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη ενώ τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Σαράντη Κασσάρα μαζί με ποιήματα του Αναγνωστάκη και του Τάκη Βαρβιτσιώτη οδηγούν στην μετεμφυλιακή περίοδο.

Ένα μικρό ορχηστρικό κομμάτι αφιερώνεται στη μοναξιά της Ζωής Καρέλλη, ενώ η ποίηση του Γιώργου Βαφόπουλου οδηγεί στον Απρίλιο του 1967.

Στη συνέχεια της παράστασης ο θεατής βρίσκεται μπροστά στο «ευρωπαϊκό όνειρο» μέσα από την ποίηση του Μάρκου Μέσκου και στη ανήσυχη νέα γενιά όπως την παρουσιάζει ο αιώνιος έφηβος Γιώργος Βαφόπουλος.

Η Θεσσαλονίκη μέσα από την μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία, οι εθνότητες που αδελφωμένες ζουν στην πόλη όπως τις είδε η Νατάσα Τσολάκου, η Θεσσαλονίκη ιδωμένη με τα μάτια των ποιητών όπως την περιγράφει η Ελένη Χαρμάνα μαζί με ποιήματα του Αναγνωστάκη και του Σάκη Σερέφα κλείνουν την παράσταση.

Το εισιτήριο της παράστασης κοστίζει 10 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ