Βραζιλία: Ο Νιμέγερ "θα μείνει για πάντα ανάμεσά μας", λέει ο Λούλα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βραζιλία: Ο Νιμέγερ "θα μείνει για πάντα ανάμεσά μας", λέει ο Λούλα

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαιρέτισε σήμερα τη μνήμη του αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιμέγερ, ενός από τους δημιουργούς της πρωτεύουσας Μπραζίλια, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ στο Ρίο ντε Ζανέιρο σε ηλικία 104 ετών.

"Μαζί με όλη τη Βραζιλία πενθώ το θάνατο του αρχιτέκτονα Όσκαρ Νιμέγερ. Έφυγε, αλλά θα μείνει για πάντα ανάμεσά μας, παρών στις γραμμές των κτιρίων που φύτεψε στη Βραζιλία και στον κόσμο", γράφει ο Λούλα σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Λούλα στο Σάο Πάολο.

"Η μνημειώδης Μπραζίλια, όπου άφησε το σημάδι της τέχνης του και συμπύκνωσε τα όνειρά του για μια πόλη που να μπορεί να στεγάσει με τρυφερότητα και άνεση φτωχούς και πλούσιους, απλούς και συνηθισμένους ανθρώπους, θα είναι για πάντα η μέγιστη έκφραση της ιδιοφυΐας και της γενναιοδωρίας του", προσθέτει ο Λούλα στην ανακοίνωση που συνυπογράφει η σύζυγός του Μαρίσα Λετίσια.

Ο Νιμέγερ, στρατευμένος κομμουνιστής μέχρι το τέλος, έλεγε τα τελευταία χρόνια της ζωής του πως το να είναι κανείς αιωνόβιος "είναι σκατά" και πως η μοναδική χαρά του είναι ότι είδε την ισότητα να αυξάνεται στη Βραζιλία "χάρη στον πρόεδρο Λούλα" (2003-2010).

Η κηδεία του Νιμέγερ θα τελεσθεί αύριο Σάββατο στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Η σορός έχει εκτεθεί σήμερα στην Μπραζίλια, στο Μέγαρο του Πλανάλτο, που οικοδομήθηκε από τον αρχιτέκτονα και όπου βρίσκεται το γραφείο της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ.

Η πρόεδρος τηλεφώνησε στην οικογένεια για να της προτείνει να γίνει η αγρυπνία στην Μπραζίλια, πόλη που εγκαινιάσθηκε το 1960 και έχει γίνει σύμβολο της αρχιτεκτονικής του Νιμέγερ.

Χθες το βράδυ η πρόεδρος της Βραζιλίας είχε εκφράσει αμέσως τη λύπη της για την απώλεια μιας από τις ιδιοφυΐες της Βραζιλιας, χαρακτηρίζοντας επίσης τον Νιμέγερ "επαναστάτη" που ανέκαθεν "ονειρευόταν μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα".

"Η Βραζιλία έχασε μια από τις ιδιοφυΐες της και είναι μια μέρα για δάκρυα", υπογράμμισε η πρόεδρος σε σημείωμα που δημοσιοποιήθηκε από το επίσημο μπλογκ της προεδρίας.

Σήμερα το πρωί η σορός του αρχιτέκτονα ταριχεύθηκε και επρόκειτο να μεταφερθεί αεροπορικώς στην Μπραζίλια, πριν επιστρέψει το βράδυ στο Ρίο ντε Ζανέιρο, τη γενέτειρα του Νιμέγερ.

Στη Βραζιλία, ο θάνατος του Νιμέγερ βρίσκεται στις πρώτες σελίδες όλων των εφημερίδων, οι οποίες πλέκουν το εγκώμιο του "ποιητή των καμπυλών".

Η εφημερίδα "Ο Γκλόμπο" δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της μια φωτογραφία του πατριάρχη να παρατηρεί γαλήνιος την παραλία της Κομπακαμπάνα από την τζαμαρία του εργαστηρίου του, με το αιώνιο σιγκαρίλο στο χέρι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ