Ιράν: Σταμάτησε την απεργία πείνας η φυλακισμένη δικηγόρος Σοτουντέχ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράν: Σταμάτησε την απεργία πείνας η φυλακισμένη δικηγόρος Σοτουντέχ

Η φυλακισμένη δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νασρίν Σοτουντέχ τερμάτισε την απεργία πείνα που πραγματοποιούσε στη φυλακή Εβίν όπου κρατείται, αφού οι αρχές ήραν την ταξιδιωτική απαγόρευση την οποία είχαν επιβάλει στην κόρη της, είπαν πηγές της αντιπολίτευσης σήμερα.

Κοινοβουλευτικοί ανακοίνωσαν την άρση της απαγόρευσης μετά την προειδοποίηση του συζύγου της Σοτουντέχ ότι η απεργία πείνας έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Χθες Τρίτη η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την Σοτουντέχ και κάλεσε τις ιρανικές αρχές να την απελευθερώσουν.

Η 47χρονη δικηγόρος είχε αρχίσει την απεργία την 17η Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες κράτησής της στη φυλακή και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην οικογένειά της, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2010 και καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξη για διασπορά προπαγάνδας εναντίον της καθεστηκυίας τάξης. Αργότερα, στην εκδίκαση της έφεσης που υπέβαλε, η ποινή της μειώθηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη.

Τον Οκτώβριο η Σοτουντέχ τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από κοινού με τον Ιρανό κινηματογραφιστή Τζαφάρ Παναχί.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ