Σε συμφωνία για την κοινή διαχείριση των συνοριακών διαβάσεων κατέληξαν στη χθεσινή τους συνάντηση, στις Βρυξέλλες, Ντάτσιτς και Θάτσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία για την κοινή διαχείριση των συνοριακών τους διαβάσεων κατέληξαν Βελιγράδι και Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον, μετά τη χθεσινή της συνάντηση, στις Βρυξέλλες, με τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και του Κοσόβου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι αντίστοιχα.

Επίσης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αποστολή στρατιωτικών συνδέσμων (συνδέσμων επαφής) από την κάθε πλευρά στην πρωτεύουσα της άλλης, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων Dpa.

Οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι επιβεβαίωσαν τη συμφωνία, βάσει της οποίας τέσσερις από τις έξι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου θα εισέλθουν σε φάση πλήρους λειτουργίας έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στο βόρειο Κόσοβο, η κ. Άστον ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δεσμεύτηκε για την εγκαθίδρυση μίας πολυεθνοτικής ειδικής αστυνομικής δύναμης που θα προστατεύει τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του Κοσόβου.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, δήλωσε ότι οι φόροι για αγαθά που προορίζονται για τους Σέρβους του Κοσόβου δεν θα πληρώνονται στους συνοριακούς σταθμούς Κόντσουλι, Μέρνταρε, Γιάρινιε και Μπρνιακ.

Υπογράμμισε, δε, ότι στις διαβάσεις δεν θα υπάρχουν διακριτικά και σύμβολα. Αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Ντάτσιτς, σημαίνει ότι οι Σέβοι από το βόρειο Κόσοβο δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν έγγραφα και πινακίδες του Κοσόβου.

«Αυτή ήταν και μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε η σερβική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της συμφωνίας» σημείωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Επισήμανε, δε, πως σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση αυτού του όρου από τις αρχές της Πρίστινας, η συμφωνία θα «παγώσει».«Εγγύηση για την εφαρμογή της συμφωνίας είναι η παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ Κάθριν Άστον» πρόσθεσε ο κ. Ντάτσιτς.

Η χθεσινή συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήταν η τρίτη, με την κ. Άστον σε ρόλο διαμεσολαβητή. Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις της 19ης Οκτωβρίου και της 7ης Νοεμβρίου και οι δύο πρωθυπουργοί ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για τις 17 Ιανουαρίου.

Στόχος των συνομιλιών που διεξάγονται είναι να αρθούν τα εμπόδια στην καθημερινή ζωή των πολιτών του Κοσόβου που αποτελούν απόρροια της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008.

Το Βελιγράδι συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Πρίστινα καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους αποτελεί προϋπόθεση για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των Σέρβων του Κοσόβου, οι οποίοι έδειξαν ήδη από χθες τις προθέσεις τους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνοριακή διάβαση του Γιάρινιε, απ' όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση εφαρμογής των συμφωνηθέντων, στις 10 Δεκεμβρίου.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ