Ιράκ: Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι προειδοποιεί κατά του κινδύνου μιας "εθνοτικής σύγκρουσης" με τους Κούρδους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιράκ: Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι προειδοποιεί κατά του κινδύνου μιας "εθνοτικής σύγκρουσης" με τους Κούρδους

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι προειδοποίησε σήμερα κατά του κινδύνου μιας "εθνοτικής σύγκρουσης" στο Ιράκ, μετά την αποτυχία αυτή την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των αρχών της Βαγδάτης και εκείνων του αυτόνομου Κουρδιστάν.

"Αν ξεσπάσει μια σύγκρουση, θα είναι ατυχής και επώδυνη, και θα είναι μια εθνοτική σύγκρουση", η οποία δεν είναι "προς το συμφέρον των Κούρδων των Αράβων και των Τουρκμένιων", δήλωσε ο Μάλικι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.

Οι συνομιλίες για την άμβλυνση των εντάσεων γύρω από τις ζώνες που διεκδικούνται από το Κουρδιστάν και την κεντρική κυβέρνηση απέτυχαν μετά την άρνηση της Βαγδάτης να αποσύρει το γενικό επιτελείο του στρατού που εγκαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο στο Κιρκούκ, μια διαφιλονικούμενη πόλη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν.

Ο στρατός των ΗΠΑ συντόνιζε επί μακρόν τις επιχειρήσεις μεταξύ Ιρακινών και Κούρδων στρατιωτών στις αμφισβητούμενες περιοχές στο βορρά, αλλά η αναχώρηση του το περασμένο έτος στέρησε τα μέρη της παρουσίας ενός μεσολαβητή.

Ο Μάλικι απέκλεισε οποιαδήποτε επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών σε αυτούς τους τομείς, διαβεβαιώνοντας ότι είναι "ευθύνη της ιρακινής κυβέρνησης και της περιοχής (του Κουρδιστάν) να λύσουν τα προβλήματά τους χωρίς τη βοήθεια ενός τρίτου".

Στις 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων του ιρακινού στρατού στην πόλη Τουζ Χούρματου. Και την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι στη Βαγδάτη και το Ερμπίλ κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι ενίσχυσαν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή.

Ο Μάλικι δικαιολόγησε σήμερα την κίνηση των στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιμένοντας ότι ο ιρακινός στρατός έχει το δικαίωμα "να βρίσκεται οπουδήποτε στο Ιράκ".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ