Ιταλία: Η κυβέρνηση Μόντι σώζει με ειδικό διάταγμα το χαλυβουργείο Ιlva - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μόντι σώζει με ειδικό διάταγμα το χαλυβουργείο Ιlva

Μετά την ολοκλήρωση ενός υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε έξι ώρες, η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την έγκριση ειδικού διατάγματος για την διάσωση του χαλυβουργείου Ilva, που βρίσκεται στον Τάραντα της νότιας Ιταλίας.

Η ιταλική δικαιοσύνη είχε ζητήσει την διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής εγκατάστασης αυτής λόγω της σοβαρής μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλεί, ενώ έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των μελών της οικογένειας Ρίβα, ιδιοκτητών του χαλυβουργείου.

Βάσει του διατάγματος της ιταλικής κυβέρνησης, η Ilva μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή της για μια περίοδο έξι ετών «με πλήρη σεβασμό στην ανάγκη να προστατεύεται η δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Aν η οικογένεια Ρίβα δεν ενεργήσει άμεσα για τον αυστηρό περιορισμό της έκλυσης τοξικών αποβλήτων --που σύμφωνα με ειδικούς είναι η αιτία για την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στον Τάραντα--, θα της επιβληθεί πρόστιμο που θα αναλογεί στο 10% των ετήσιων κερδών της εταιρείας.

Λίγο πριν από την λήξη του υπουργικού συμβουλίου, η εισαγγελία του Τάραντα επανέλαβε ότι μεγάλο μέρος του βιομηχανικού συγκροτήματος πρέπει να παραμείνει υπό κατάσχεση.

Αλλά ο Ιταλός πρωθυπουργό είπε ότι πλέον, την απόφαση αυτή ακυρώνει το περιεχόμενο του κυβερνητικού διατάγματος.

Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία είχε θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 5.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στην επιχείρηση, μετά την δικαστική απόφαση για διακοπή της παραγωγής.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι το οριστικό κλείσιμο που χαλυβουργείου, θα είχε συνέπεια οικονομικές απώλειες οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Μένει όμως να φανεί αν πράγματι οι ιδιοκτήτες θα δεχθούν να προχωρήσουν σε δαπανηρές παρεμβάσεις για να τηρηθούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια και των νόμων για την διαφύλαξη της υγείας, ή αν θα προσπαθήσουν και πάλι να εκλάβουν την σημερινή απόφαση ως μια ακόμη παράταση.

«Αν η οικογένεια Ρίβα δεν συμμορφωθεί, μπορεί να χάσει την Ilva», είπε ο Ιταλός υπουργός παραγωγικών δραστηριοτήτων Κοράντο Πάσερα.

Η κυβέρνηση Μόντι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ορίσει ειδικό αντιπρόσωπο ο οποίος θα ελέγξει την πορεία εφαρμογής των όλων μέτρων που περιέχονται στο σημερινό διάταγμά της.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ