Σερβία: Η στρατιωτική συνεργασία Σερβίας –Ρωσίας στο επίκεντρο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντ. Ρογκοζίν στο Βελιγράδι - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σερβία: Η στρατιωτική συνεργασία Σερβίας –Ρωσίας στο επίκεντρο της επίσκεψης του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντ. Ρογκοζίν στο Βελιγράδι

Η επίσκεψη χθες στο Βελιγράδι του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζίν ενδεχομένως θα σηματοδοτήσει μία νέα περίοδο στις σχέσεις Σερβίας -Ρωσίας. Πέρα από τις κοινότυπες και χιλιοειπωμένες φράσεις περί «ιστορικών δεσμών φιλίας των δύο λαών», ο κ. Ρογκοζίν έθεσε και μία άλλη διάσταση στις διμερείς σχέσεις.

Μίλησε ανοιχτά για στρατιωτική συνεργασία, αρχικά σε επίπεδο παραγωγής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού και αργότερα σε θέματα που αφορούν την αμυντική ισχύ της Σερβίας.

Βέβαια και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες προτάσεις από Ρώσους αξιωματούχους αλλά όταν αυτές γίνονται από έναν έμπιστο άνθρωπο του Πούτιν, που πριν αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν για τέσσερα χρόνια επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, τότε οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Κατά τη συνάντηση του κ. Ρογκοζίν με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συμφωνήθηκε η συνεργασία για την παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων πεζικού, για τα οποία η Ρωσία θα κατασκευάζει το πλαίσιο (κέλυφος) και θα εξάγονται στο Μπαγκλαντές και την Κένυα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή της Ρωσίας στην παραγωγή του αυτοκινούμενου πυροβόλου μεγάλου βεληνεκούς τύπου «NORA».

Ο Ντμίτρι Ρογκοζίν, που ξεναγήθηκε σε μονάδες παραγωγής οπλικών συστημάτων, διαπίστωσε ότι κάποιες τεχνολογικές λύσεις που εφαρμόζει η αμυντική βιομηχανία της Σερβίας είναι ενδιαφέρουσες και ζήτησε να σταλούν τα συστήματα αυτά στη Ρωσία για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητά τους στις ρωσικές συνθήκες.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), ο κ. Ρογκοζίν αποκάλυψε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι «να καταστεί η Σερβία, στρατιωτικά, τόσο ισχυρή ώστε κανείς να μην διανοηθεί να την απειλήσει ή πριν το πράξει να το σκεφτεί τουλάχιστον δέκα φορές».

Αναφερόμενος στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς του 1999, επισήμανε ότι η Σερβία παρουσιάζει τεχνολογική καθυστέρηση στα οπλικά συστήματα αεράμυνας και εξέφρασε τη διάθεση τη Ρωσίας να βοηθήσει για να βελτιωθεί η κατάσταση.

«Σε αυτόν τον τομέα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, μέσω συνεργασίας, επειδή η Ρωσία έχει ένα τέλειο σύστημα αεράμυνας, τεχνολογικά προηγμένο που μπορεί να συγκριθεί με το αμερικανικό σύστημα. Κατά μία έννοια, τα συστήματά της είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά στη μάχη κατά των βαλλιστικών πυραύλων και την κατάρριψη εναέριων στόχων. Μέσω της συνεργασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία της Ρωσίας, διότι η Σερβία πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές της, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, και γι' αυτό απαιτείται στρατιωτική ισχύς» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Ρογκόζιν.

«Υπηρέτησα τέσσερα χρόνια στη ρωσική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ και κατάλαβα ότι οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι τους σέβονται μόνο την ισχύ» πρόσθεσε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ