Αίγυπτος: Διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, ο οποίος διατηρεί τις διευρυμένες εξουσίες του - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αίγυπτος: Διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι, ο οποίος διατηρεί τις διευρυμένες εξουσίες του

Οι αντίπαλοι του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι καλούνται να διαδηλώσουν σήμερα σ' όλη την Αίγυπτο εναντίον του διατάγματος που δίνει εκτεταμένες πρόσθετες εξουσίες στον αρχηγό του κράτους, ο οποίος τις διατήρησε χθες το βράδυ, παρά τις επικρίσεις από τη δικαιοσύνη και την αναταραχή που επικρατεί εδώ και πολλές ημέρες.

Το πρωί, ομάδες νέων συγκρούστηκαν και πάλι με την αστυνομία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, όπου μέλη της αντιπολίτευσης ετοιμάζονταν για μια μεγάλη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα και το βράδυ.

Αυτές οι σποραδικές συγκρούσεις, οι οποίες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα γύρω από την πλατεία, επανελήφθησαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, με πέτρες και δακρυγόνα.

Ακτιβιστές κατά του Μόρσι ζήτησαν να σταματήσουν οι συγκρούσεις, φοβούμενοι μήπως επεκταθούν στο χώρο της συγκέντρωσης.

Στην πλατεία Ταχρίρ, ένα χωριό από σκηνές έχει στηθεί από την Παρασκευή σε διαμαρτυρία για το διάταγμα με το οποίο ο ισλαμιστής πρόεδρος έθεσε τις αποφάσεις του υπεράνω οποιασδήποτε προσφυγής στη δικαιοσύνη, κάτι που η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως δικτατορική παρεκτροπή.

Η κρίση αυτή είναι η σοβαρότερη από τον Ιούνιο που εξελέγη ο Μόρσι, ο οποίος προέρχεται από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και εξελέγη πρόεδρος της πιο πολυάνθρωπης χώρας του αραβικού κόσμου, με 83 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι ταραχές που η κρίση αυτή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 450, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

"Ο πρόεδρος σπρώχνει το λαό στην πολιτική ανυπακοή", "Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κλέβουν την επανάσταση", δικηρύσσουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί στην πλατεία Ταχρίρ.

"Θα παραμείνουμε στην Ταχρίρ όσο ο Μόρσι δεν ακυρώνει τη δήλωσή του", δήλωσε ο Άχμεντ Φάχμι, ένας 34χρονος άνεργος που έχει κατασκηνώσει στην πλατεία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν αρχικά καλέσει σε διαδήλωση υπέρ του προέδρου σε μια άλλη συνοικία του Καΐρου, ματαίωσαν αυτή τη συγκέντρωση εξηγώντας πως θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Έπειτα από μια συνάντηση που είχε χθες με τη δικαστική ιεραρχία, ο Μόρσι αποφάσισε να επιμείνει στο επίμαχο διάταγμα.

Μοναδική φανερή υποχώρησή του ήταν ότι δεν θα μπορούν να προσβληθούν δικαστικά μόνον "οι κρατικές εξουσίες του", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Γιάσερ Άλι, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις ρουτίνας μπορούν να αποτελούν αντικείμενο προσφυγών στη δικαιοσύνη. Ωστόσο δεν διευκρίνισε ποιές ακριβώς είναι αυτές οι "κρατικές εξουσίες".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αίγυπτος αρχηγός Ταχρίρ εξουσίες Μόρσι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ